-

Peti festival „Oslobađanje“ na Novom Beogradu i Zabrežju

Festival alternativne i avangardne umetnosti Oslobađanje će se održati 7., 8. i 9. jula. Ove godine program će se odvijati na dve lokacije.

Vladimir Kostadinović, koji je svirao sa mnogim značajnim džez muzičarima današnjice, dolazi iz Beča, da u okviru petog Oslobađanje festivala u saradnji sa AKF-om /Austrijski kulturni forum/,  održi džez masterklas za bubnjare. Masterklas odvijaće se 7. jula u Maloj sali Doma kulture Studentski grad od 13 časova. Besplatan je i namenjen starijima od 15 godina, uz obaveznu prijavu na e-mail adresu oslobadjanje@gmail.com.

Na Zabreškom gradu-muzeju na otvorenom (kulturno istorijska celina, stara carina i luka-projekat na kojem organizatori rade od 2010. god), gde se dešava drugi dan festa, dakle 8. jula. Biće održani koncerti sledećih izvođača na glavnoj bini: J Rooter (Beograd), Moloa (Beograd), SinglesS (Southampton), U Zmajevom Gnezdu (Obrenovac) i Cinik&Cone (Obrenovac-Beograd) i nastupi na DJ Op art stejdžu.

U nedelju, 9. jula, program će ponovo biti na Novom Beogradu i nastupiće beogradski sastav Krilat i beo, kao i trio Vladimir Kostadinović na bubnjevima, Miloš Čolović na basu (dobitnik prve novoosnovane nagrade Miša Blam, za najprespektivnijeg mladog muzičara Srbije) i Luka Ignjatović na saksofonu (profesor džez odseka FMU).

Posebno značajan koncert je koncert na Perilo violini, koja je deo stalne postavke KC “Perilo i koji se održava četvrti put.

Pored muzičkog dela programa, održavaće se i brojne izložbe: u Maloj sali biće postavljena izložba o Oslobađanju i Travelerima (dadaističko-zenitistička grupa osnovana 1922. godine koja je delovala u Zagrebu), Umetnički direktor festivala, Marija Vuković Biserko na beogradskoj izložbi postaviće eksponate stalne postavke novoosnovanog kulturnog centra “Perilo” na Zabrežju kod Obrenovca, biće predstavljena saradnja sa galerijom „Brodac“ iz Sarajeva (u vizuelnom programu izložbama će se predstaviti umetnice Maja Milovanović i Anđela Milošević, u naučnom Milutin Milanković, izložbom istoimenog udruženja)…

Za više informacija o programu ovogodišnjeg festivala, kao i o njegovom konceptu i istoriji, posetite sajt: www.oslobađanje.org

Najnovije vesti

Izdvajamo