-

Opeth septembra u Plovdivu

Opeth

Švedski progresiv-death metal velikani Opeth dolaze 24. septembra u Rimski amfiteatar u Plovdivu. Zakazani koncert seli se iz Hale Univerzijade u Sofiji zbog bezbednosnih razloga, a odluku su jednoglasno doneli bend i bugarski organizatori.

Nakon pomeranja svih datuma evropske turneje do novembra 2022, bend menja inicijalno mesto koncerta u Bugarskoj, koji će sada biti obogaćen atmosferom drevnog lokaliteta antičkog pozorišta. Nastup u 20.00 časova otvara islandska predgrupa The Vintage Caravan, a karte se mogu nabaviti na sajtu Eventima po ceni od 5055, i 60 leva.

Sastav iz Stokholma, koji čine pevač, tekstopisac i gitarista, Mikael Åkerfeldt, kao i basista Martin Méndez, bubnjar Sami Karppinen, gitarista Fredrik Åkesson i klavijaturista Joakim Svalberg, sebe je tokom poslednje tri decenije uspešno ustanovio kao jedan od najznačajnijih metal bendova. Debitantski album, „Orchid“, objavili su još 1995, ali su veću popularnost stekli tek svojim osmim EP izdanjem, „Ghost Reveries“ iz 2005. Bend je nastavio da niže uspehe narednim albumima, od kojih je najskoriji „In Cauda Venenum“, objavljen 2019. Prepoznatljiv zvuk Opetha mešavina je death metala i progresivnog roka, koji u sebe vešto inkorporira i elemente folka, fanka i bluza.

Islanđani iz benda The Vintage Caravan iza sebe imaju pet studijskih izdanja i brojne festivalske nastupe. Svoj stil opisiju kao klasični hard rok 60-ih i 70-ih sa moćnim stavom i modernim zaokretom. Kao najznačajnije muzičke uzore navode Led Zeppelin, Deep Purple, Mastodon, Rush i Cream.

 

Najnovije vesti

Izdvajamo