-

Najavljen program 33. Beogradskog Džez Festivala

33. Beogradski Džez Festival, održaće se od 26. do 30. oktobra u Domu Omladine Beograda, pod sloganom „Džez Vizije“.

Nakon velikog uspeha koji prošlogodišnje izdanje festivala nosi, kako od strane publike tako i od  domaće i međunarodne kritike, ove godine obećava se sjajan program sa još većim hrabrijim izazovom , gde će se moći čuti najnoviji veliki autori. Cilj je prikazati najbolje internacionalne umetntike današnjice.

Izbor umetnika za ovu godinu bazira se na faktoru u kom su ti umentici vizionari savremenog zvuka koji je redefinisao džez u 21. veku, što predstavlja pravac baziran na rok, alternativnoj i elektronskoj plesnoj muzici.

Beogradski džez festival će i ove godine trajati pet dana, sa duplim koncertnim programom svake večeri, u salama Doma omladine Beograda i u Sava centru, tokom kojeg će biti predstavljeno preko dvadeset sastava iz celog sveta i naše zemlje.

Ključna imena ovogodišnjeg festivala su američki umetnici, saksofonista i kompozitor Džošua Redman, kao stvaralac koji je mladoj generaciji utirao put tokom  devedesetih i dvehiljaditih, Doni Mekaslin, koji je radio u sastavima Dejvida Bouvija, na njegovom poslednjem albumu Blackstar, supergrupa Young Philadelphians, u kojoj su glavne zvezde Mark Ribo i Džamaladin Takuma. Njima se pridružuje i niz evropskih umetnika, a koji se u potpunosti oslanjaju na novu eklektičnu estetiku, od ambijentalnih studija Matsa Ejlertsena i projekta „Rubicon“ iz Norveške, do poetskog pijaniste Jana Lundgrena iz Švedske; od novih talenata Emila Parizijena iz Francuske i Đovanija Gvidija iz Italije, do dramatično tretiranja klavira Nitai Herškovica iz Izraela, nekadašnjeg saradnika Avišaija Koena, te do noćnih melanholija Volferta Brederodea iz Holandije. Od naših velikih talenata Eyot iz Niša, do regionalne veličine kakav je Matija Dedić sa svojim internacionalnim triom, kojeg predstavljamo po prvi put u Beogradu.

Posebna iznenađenja za sve prave poznavaoce sakrivena su u noćnom programu tokom trajanja celog festivala. Publika će imaćeti priliku da čuje upečatljiv izbor mladih skandinavskih umetnika, koje ovom prilikom predstavljaju Jakob Bro iz Danske i Marius Neset iz Norveške, susret savremenih fri džez umetnika u liku i delu Petera Evansa iz SAD i Rodriga Amada iz Portugala, natprirodno osetljivu kanadsku pijanistkinju Kris Dejvis, rokerski uzbudljiv turski sastav Ilhana Ersahina, kao i izazovan izbor novih tendencija u savremenom srpskom džezu – projekte Tapan, Space Tigers, te Sanju Marković i njen Ascension. Stilska širina koju svi pomenuti neguju u svojim pristupima, odgovara duhu vremenasa novim umetničkim sadržajima.

Kompletan program može se pogledati ovde.

Pojedinačne ulaznice, kao i kompleti ulaznica za ceo glavni program i dvodnevni program, mogu se nabaviti u Sava Centru, na blagajnama Doma omladine i Sava centra, kao i preko Eventim mreže. Cene se kreću od 1000 dinara do 4000 dinara.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=1A0jDIgLacs&w=560&h=315]

Najnovije vesti

Izdvajamo