fbpx

-

Naslovna Vesti Najave koncerata Mark Lanegan Band u Tvornici Kulture na mini festivalu

Mark Lanegan Band u Tvornici Kulture na mini festivalu

Mark LaneganMark Lanegan najesen kreće na svetsku turneju u sklopu koje će promovisati novi album “Somebody’s Knocking”, a zagrebačka promocija će se održati u Tvornici Kulture, 26. novembra.

Duboki i izuzetno impresivni bariton Marka Lanegana zapeo je za uho šire publike ranih 90-ih kada se njegov tadašnji bend Screaming Trees probio u mainstream i ostvario veliki komercijalni uspeh s albumom “Sweet Oblivion”. Lanegan je u to vreme bio i važan deo grandž scene, pa je tako sarađivao s Nirvanom, ali je njegov fokus bio na izgradnji vlastitog imena kao vrsnog vokala i tekstopisca.

Laneganov samostalni materijal varira stilom, od akustične atmosfere koja prevladava na izdanjima poput “The Winding Sheet” i “Scraps at Midnight”, pa do energičnog hard roka koji se može čuti na albumima “Bubblegum” i “Blues Funeral”. Kako prenosi hrvatski portal soundgardian.com, u više od 30 godina karijere Lanegan je sarađivao sa brojnim uticajnim muzičarima kao što su PJ Harvey, Greg Dulli, Isobel Campbell…te bendovi Soulsavers i Queens of the Stone Age. Saradnja s navedenim imenima trajala je čitav niz godina.

Laneganov stvaralački entuzijazam ne jenjava, a od 2012. izdaje dve retrospektive i čak šest novih samostalnih albuma, od hvaljenog “Blues Funerala” pa do iznenađujuće vedrog “Gargoylea”

Malo je poznata činjenica da je saradnju sa frontmenom QOTSA-a ostvario nakon što je on hteo upravo Lanegana za glavnog vokala. Uprkos svemu, Mark kasnije postaje službeni član benda, pa se njegovi vokali i muzički uticaji mogu čuti na četiri njihova albuma.

U oktobru izlazi 11. studijski album Mark Lanegana “Somebody’s Knocking”, u potpunosti snimljen za samo 11 dana u Los Aneđelesu. Kritičari koji su ga već imali prilike poslušati upoređuju ga s Laneganovim najboljim izdanjima, te napominju da se na njemu oseća značajan uticaj evropskog zvuka.

 

Koncert koji se održava u sklopu mini festivala #fallfest, nova imena izvođača najaviće početkom juna. Ulaznice koje se u pretprodaji, dostupne su po ceni od 95 kn (+troškovi transakcije), do kraja isteka zaliha, od 1. juna cena će biti 120 kn (+troškovi transakcije), dok će na dan koncerta cena stajati 150 kn (+troškovi transakcije). Karte su dostupne i na adresi www.entrio.hr