-

Mamut, Stain i Anker ovog petka u klubu Fest

Mamut; foto: Iva Tomić

Tri alternativna metal benda Mamut, Stain i Anker nastupiće ovog petka u klubu Fest u Zemunu.

Mamut je hrvatski alternativni metal bend iz Rijeke, osnovan 2017. godine. Mamut je objavio svoj studijski debi „Nihilist“ u listopadu 2021. putem izdavačke kuće Snaga Records, novoosnovane pod-izdavačke kuće Više Manje Zauvijek. S obzirom na simptomatično stanje nihilizma i cinizma u kojem živimo, glavne teme pjesama imaju cilj odražavati to i povezivati ih s osnažujućim filozofijama Nietzschea i Kierkegaarda. Mamut slušateljima želi prenijeti da nisu sami u osjećaju bezvrijednosti i da imaju moć postavljati pitanja, uništavati i stvarati unutar sebe. „Nihilist“ je dobio visoke ocjene kritičara, posebno od Balkanrocka, jednog od najvećih regionalnih glazbenih portala, kao i od publike. Bend trenutno radi na nasljedniku debija „Nihilist“ i novim pohodima na regionalni metal underground.

Stain je beogradsko-niška alt rock/metal četvorka sa jakim uticajima grandža i primesama progresivnog roka. Hrapavi pamtljivi vokali, složeni gitarski motivi i bucmaste bass linije koje podupiru čvrsti i jaki ritmovi bubnja čine zvuk benda. Tekstovi oslikavaju misli jednog krhkog ali iskrenog sebe i time izvlače mračne delove ljudske duše na površinu kroz najlepši mogući oblik – kroz poeziju i muziku. Prošle godine su objavili debi album Flesh and Form. Iza sebe imaju 6 spotova, EP “Live at King Oliver”, nekoliko festivalskih nastupa i brojne klupske nastupe. Trenutno rade na zakazivanju nastupa u Srbiji i regionu, a 2024. godine ih čeka prva evropska turneja. Fanovi umijeća alternativnog žanra mogu uživati u poslednjem Stainovom video singlu, pjesmi Fade koju krasi unikatan i mračan animirani spot koji je premijerno prikazan 13. oktobra.

Anker je alternativni metal/sludge/stoner trio koji je osnovan u Beogradu 2023. godine s jasnom vizijom da ponudi jedinstvenu interpretaciju ovih srodnih žanrova. Njihovu muziku odlikuju teški rifovi i stamen gruv vešto uklopljeni s melodičnim vokalnim linijama iznetim u višeglasju. Anker čine gitarista i vokal Miloš Cvetuljac, basista i vokal Mladen Milošević i bubnjar Marko Božić.

Ova trojka trenutno radi na svom debi albumu, a pesme s njega će beogradska publika imati priliku da čuje premijerno u klubu Fest 24. novembra. S obzirom da je Anker “punopravni” naslednik benda Siempre Peligroso na reportoaru će se naći i pesme ovog sastava.

Vrata kluba se otvaraju u 21h, a karte će moći da se kupe na ulazu po ceni od 500 RSD.

Najnovije vesti

Izdvajamo