-

NaslovnaVestiNajave koncerataMagnifico, Dječaci i Wolfram su prva revijalna imena Demofesta

Magnifico, Dječaci i Wolfram su prva revijalna imena Demofesta

Banjalučki Demofest donosi dio revijalnog programa 11. izdanja najvećeg festivala demo bendova na Balkanu i šire. Ovogodišnji festival će biti održan od 19. do 21. jula na prostoru tvrđave Kastel u Banjaluci. Prve festivalske večeri, u četvrtak 19. jula, posjetioce će na tvrđavi Kastel zabavljati regionalne muzičke zvijezde Magnifico & The Serbian Army OrchestraDječaci i Wolfram.

Robert Pešut, kojeg poznajemo pod umjetničkim imenom Magnifico, slovenački je muzičar poznat po hitovima “Samo malo”, “Hir aj kam hir aj go”, “Giv mi mani”, a slavna “Pukni zoro”; već neko vrijeme nosi teret izmišljene legende. Magnifico je na sceni prisutan skoro tri decenije, a njegova muzika spoj je žanrova kao što su funk, disco, rock, ali i truba te špageti-vestern melodija. Kao solo umjetnik, iza sebe ima 12 albuma, a takođe je autor muzike za nekoliko kinematografskih ostvarenja. Magnifico će u Banjaluci premijerno zasvirati upravo na Demofestu, a pratiće ga The Serbian Army Orchestra (Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije “Stanislav Binički”) sa kojim nastupa već nekoliko godina. Ovaj prateći orkestar čini preko 30 članova, što je garant pravog spektakla koji će dogoditi prve večeri festivala.

Iste večeri na binu Demofesta će se popeti i hvaljeni hip hop trio Dječaci iz Splita, kojeg čine Vojko Vrućina, Ivo Sivo i Zondo. Dječaci su nastali 2005. godine, objavili su albume “Drama (2008), “Istina” (2011) i “Firma” (2015), a na Demofest donose pravi arsenal hip hop bombi, kao što su “Dalmacija”, “Lovrinac”, “Krek kuća”, “Struja” i mnoge druge. Iza sebe imaju i veliki broj saradnji sa regionalnim muzičarima, kao i nastupe širom ex-Yu te nekoliko muzičkih nagrada.

Prvu noć festivala publika će u revijalnom programu slušati i novosadski Wolfram, bend koji je osvojio treće mjesto na posljednjem izdanju Demofesta. Wolfram se smatra svježim dahom alternativne muzike na Balkanu, a krasi ih zvuk koji je kombinacija žestokih rifova i elektronike, kao i ženskih i muških vokala, a na novim pjesmama odlučili su da u ovaj spoj dodaju i etno motive.