-

Lisa Simone na Nišville jazz festivalu

Američka pevačica i glumica, Lisa Simone, nastupiće na ovogodišnjem Nišville jazz festivalu u subotu, 11. avgusta.

Lisa Simone jedino je dete jedne od najvećih jazz, soul i rhythm and blues pevačica svih vremena i borca za građanska prava – Nine Simone. Ovim nastupom Lisa će ujedno obeležiti i 85 godina od rođenja svoje majke, kao i njen ovogodišnji ulazak u Rokenrol kuću slavnih.

Tokom proteklih par decenija, Lisa Simone dokazala je da je sposobna da izađe iz senke slavne majke. Kao pevačica, nastupala je na prestižnim koncertnim podijumima od  njujorških “Karnegi Hola”, “Linkoln centra” i “Town hola” preko  “Sidnejske opere” do pariske “Olimpije”… često zajedno sa vrhunskim ženskim vokalima kakve su Dianne Reeves, Angelique Kidjo, Odetta, Lizz Wright i Tracy Chapman. Bila je headliner mnogih velikih jazz festivala (Montreaux, North Sea, Marciac, Telluride), a objavila je pet solo albuma: “Simone Superstar”, “Simone on Simone”, “Lisa Simone with Tromsø Big Band: Live at the Edge”, “All Is Well” (koji je stigao do 4. mesta na jazz listi lanca FNAC), i “My World” iz 2016. godine.

Učestvovala je u snimanju soundtrack-a za film Tajlora Perija “For Colored Girls”, a bila je koproducent i jedan od učesnika u Netflix dokumentarnom filmu o njenoj majci “Šta se dogodilo gospođo Simon” koji je pre dve godine bio nominovana za Oskara.

Pre početka umetniče karijere Lisa je službovala kao pomoćnik inženjera u vazduhoplovstvu SAD u jedinicima stancioniranim u Nemačkoj. Uporedo sa tim nastupala je kao prateći vokal raznim evropskim muzičarima i išla na turneje kao član hora španskoh muzičara Rafaela. Pažnju umetničke javnosti privukao je njen rad na Brodveju gde je imala debi ulogu Soul Sestre u čuvenom  mjzuiklu Endrju Lojd Vebera “Isus Hrist – Superstar”. 

Tumačila je glavne uloge u Diznijevim produkcijama “Aida” (Aida) i “Lion King” (Nala). Za ulogu Aide dobila je “Nacionalnu Brodvej nagradu za najbolju glumicu u mjuziklu”. Sa tom predstavcom je išča i na američku turneju, a potom nastavila da igra u njujorškom Palace Theatre za šta je dobila odlične kritike u specijalizovanim časopisima (Variety, Billboard…).

Organizatori Nišvila su trenutno u dogovorima da Lisa Simone osim workshopa za pevače održi i radionicu za mlade glumce.

Najnovije vesti

Izdvajamo