-

NaslovnaVestiNajave koncerataLačni Franz na Demofestu

Lačni Franz na Demofestu

Slovenački rok bend Lačni Franz, predvođen harizmatičnim Zoranom Predinom, novo je ime revijalnog programa jubilarnog Demofesta, koji će biti održan od 20. do 22. jula na tvrđavi Kastel. Lačni Franz će pojačati muzički program Beton bine Demofesta, na kojoj će zasvirati u petak 21. jula, druge festivalske večeri.

Bend je tokom osamdesetih godina bio veoma popularan i aktivan u vrijeme zlatnog perioda novog talasa u bivšoj Jugoslaviji. Najveći uspjeh donio im je album „Na svoji strani“ iz 1986. godine. Ipak, po završetku albuma, Oto Rimele odlučuje da napusti bend i prelazi u Laibach, a na njegovo mjesto dolazi Milan Prislan. Album „Sirene tulijo„, iz 1987. godine obilježila je obrada poznate poeme Francea Prešerna „Zdravljice„, koja je je u to vrijeme proglašena nepodobnom. Uspješnu deceniju završavaju učešćem na međunarodnom EBU rok festivalu u Novom Sadu i albumom „Tiha voda“, pojačani novim članom, perkusionistom Ninom Mureškićem.

Nakon pauze, Lačni Franz se ponovo okupio krajem 2005. godine i održao seriju koncerata širom bivše Jugoslavije. Posljednji, deseti studijski album pod nazivom „Svako dobro“, bend je objavio prošle godine.

Ovom najavom zaokružen je program Beton bine Demofesta, na kojoj će pored Lačnog Franza nastupiti Edo Maajka i Bad Copy, kao i banjalučki bendovi Sopot, Shanghai Street Fight i Važno obavještenje.