fbpx

-

Naslovna Vesti Najave koncerata Koncert sastava Hashima u Kragujevcu

Koncert sastava Hashima u Kragujevcu

foto: Bojana Janjic

Koncert sastava Hashima se održava u Kontakt galeriji SKC-a, u Kragujevcu, u sredu 07. februara od 22h.

Hashima je po izdavanju albuma “Tideland” 2015., i nastupa na Beogradskom jazz festivalu, za kratko vreme postala nezaobilazan deo srpske autorske jazz scene. Grupa je odmah po izlasku albuma naišla na podršku muzičkih stručnjaka u zemlji i inostranstvu i sve to krunisala internacionalnim nastupima u Nemačkoj, Bugarskoj i Makedoniji, kao i muzikom za film o Leonidu Šejki.

Blizu dve godine nakon prvog izdanja, kvartet Hashima objavljuje drugi album, “The Haywain” za izdavača Metropolis Records. Album je snimljen u studiju Digimedija u Beogradu, a za snimanje i miks materijala bio je zadužen Goran Crevar, koji je poznat po saradnji sa talasom alternativnih rok bendova iz Beograda kao što su Repetitor, Bitipatibi, Artan Lili i mnogi drugi.

Ovog puta, u odnosu na prvi album (koji je snimljen bez gostiju), u studiju je internacionalni gost bila Susana Santos Silva, renomirana trubačica koja je jedan od najistaknutijih evropskih muzičara u žanru slobodne improvizacije i savremenog jazz-a. Ona je obeležila snimanje gostovanjem na prvoj pesmi “Dance No.3”.

Mastering albuma poveren je poznatom francuskom studiju La Buissonne i njihovom inženjeru zvuka Nicolas Baillard-u (zadužen za mastering preko 30 ECM albuma – Avishai Cohen, Jack DeJohnette, Charlie Haden, Joachim Kuhn, Ahmad Jamal…).

U januarskom broju iz 2018, jedan od najuvaženijih jazz časopisa na svetu, New York City Jazz Record svrstao je album “The Haywain” u jedan od sto najboljih svetskih jazz albuma 2017. godine.

Cena karte je 300 dinara.