fbpx

-

Naslovna Vesti Najave koncerata King Dude nastupa u zagrebačkoj Močvari

King Dude nastupa u zagrebačkoj Močvari

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

king-dude
U srijedu, 17. kolovoza, samo dan prije beogradskog koncerta, u zagrebačkom klubu Močvara nastupa King Dude

King Dude je jedan užasno mračan tip koji svira užasno mračnu glazbu. Pravim imenom Thomas Jefferson Cowgill, karijeru započinje u death metal bendu Book of Black Earth, da bi se u solo opusu prepustio istraživanju zaraslih staza i blatnjavih voda neofolka i gothic americane.

Na svoja četiri albuma, izdana za Not Just Religious Music iz Seattlea, King Dude se predstavlja kao usamljeni glasnik apokalipse s dubokim poštovanjem za sveameričku korijensku glazbu. Njegove zagrobne balade pune su karakterističnih spodoba – vila i vještica, bogova i vragova, ubojica i ubijenih, zmija i žaba, sjekira i vješala, sve u mitskoj borbi za prevlast između dobra i zla, dok glazbenu priču gradi kombinirajući naizgled nespojive elemente – gusarske napjeve sa surf gitarom, industrial šumove s galopirajućim country ritmovima ili teme iz špageti-vesterna s metal upadicama.

Ponekad nastupa sam s akustičnom gitarom (kao na Wave-Gotik-Treffen festivalu prošle godine), a sada ćemo ga vidjeti u bučnijem izdanju, s cijelim bandom, pri čemu će odmah postati novi omiljeni izvođač svih zagrebačkih ljubitelja Death in June, Nicka Cavea, Johnnyja Casha, 16 Horsepower, Swansa, Cult of Youth ili Chelsea Wolfe (s kojom je, sasvim prikladno, snimio i dva singla).

Cijena ulaznice je 40 kn.