fbpx

-

Naslovna Vesti Najave koncerata Kawasaki 3P i Žen prvi domaći izvođači na INmusic festivalu; organizirani i natj...

Kawasaki 3P i Žen prvi domaći izvođači na INmusic festivalu; organizirani i natječaji za strane izvođače

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

Kawasaki 3p
Kawasaki 3P

Punk-rockeri Kawasaki 3P nastupit će na OTP World Stageu jedanaestog izdanja INmusic festivala, dok se samo dvije godine nakon prvog nastupa i Žen vraćaju na INmusic.

Kreativnost u pjesmama dolazi iz kombinacije punk, ska i reggae zvuka, a kada se tomu doda autoironijski humor i iskrena šank-poezija – jasno je zašto Kawasaki 3P nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Uz Tomfin prepoznatljiv karizmatični glas još jedan od zaštitnih znakova su puhački instrumenti. Sa saksofonom i trubama zvuk benda postao je upečatljiviji, tehnički potkovaniji i znatno čvršći.

Na rockerskoj regionalnoj sceni, Kawasaki 3p stekli su kultan status. Do sada su izdali tri studijska albuma: “Kawasaki 3p”, “Idu Bugari” i “Goli zbog pasa”. Album prvijenac “Kawasaki 3p”2003. godine nagrađen je Porinom za najbolji alternativni album, a bendu je osigurao i nagradu Crni Mačak u kategoriji Nada godine. Za album “Idu Bugari” 2010. godine osvajaju svoj drugi Porin, sedam Zlatnih Koogli te nagradu Davorin za najbolji rock album. Njihov posljednji studijski album, hvaljeni i dugoočekivani “Goli zbog pasa” odlično je prihvaćen među publikom, a glazbeni kritičari ga ističu kao najbolji od dosadašnja tri Kawasakijeva albuma. Razlog što se izlazak albuma čekao dugih šest godina je upravo Kawasakijevski perfekcionizam i nivo kvalitete koji održavaju na svakom albumu. Album je proglašen jednim od najboljih hrvatskih i regionalnih izdanja iz 2015. godine.

Žen
Žen

Osim posebnog glazbenog izričaja posebnost grupe Žen je da neodvojivu cjelinu čine tri glazbenice i jedna multimedijalna umjetnica. Zajedno spajaju granice audio-vizualne umjetnosti te na taj način stvaraju jedinstvenu i modernu kombinaciju raznih glazbenih žanrova popraćenih umjetničkim vizualnim ekspresijama. Žen donose glazbeno iskustvo obojano dvoglasnim, a ponekad i troglasnim porukama ukomponiranim u progresivnu simbiozu zvuka njihovih instrumenta. Gitaristica Eva Badanjak, bubnjarka Sara Ercegović i basistica Ivona Ivković također sviraju i sintizajzere te sve tri pjevaju dok fenomenalne prateće vizualizacije na nastupima kreira i potpisuje Tanja Minarik.

Sastav Žen oformljen je u Zagrebu krajem 2009. godine. Njihovi singlovi uvršteni su na mnoge kompilacije, brojnim nastupima stekle su vjernu publiku u Hrvatskoj i inozemstvu, a kvalitetu njihovog rada prepoznali su i glazbeni kritičari. Debitantski album “I onda je sve počelo” iz 2013. godine nastao je kompiliranjem dotadašnjeg rada dok su se drugim albumom, uz i dalje prepoznatljiv zvuk, okrenule budućnosti. “Jantar” je objavljen prošlog ljeta te je bio najprodavaniji na Bandcampu. Oba albuma izdana su za austrijsku queer feminističku diskografsku kuću Unrecords.

Kawasaki 3P i Žen prvi su najavljeni domaći bendovi koji će nastupiti na jedanaestom izdanju INmusic festivala. Uz druga regionalna imena, na INmusicu će zasvirati i pobjednik ovogodišnjeg natječaja “Zasviraj sa Žujom”.

INmusic nastavlja tražiti i promovirati odlične mlade bendove koji će nastupiti na najvećem hrvatskom open-airu. Strani bendovi također prepoznaju priliku i pokazuju veliki interes za nastupom na INmusic festivalu te će INmusic, osim pobjednika hrvatskog natječaja ugostiti i nekoliko pobjednika međunarodnih natječaja iz Velike Britanije, Švedske i susjedne Slovenije.

Obzirom da je Velika Britanija središte glazbene industrije veliki interes britanskih bendova još je jedna potvrda velikog međunarodnog značaja INmusica, a mladi britanski izvođači imaju priliku pokazati svoj talent na INmusicovoj pozorici. U suradnji s Eufestom organiziran je natječaj All About The Music za britanske bendove koji su spremni na sljedeći veliki korak u svojoj karijeri – nastupu na velikom open-air festivalu. Prošlogodišnji pobjednici Katalina Kicks jako su zadovoljni sveukupnim iskustvom.

Prošle godine po prvi je puta pokrenuta još jedna velika suradnja sa švedskom udrugom Studiefrämjandet koja se pokazala kao odličan projekt te će se i ove godine održati natječaj za švedske izvođače. Na taj način Švedska i Hrvatska pružaju zajedničku podršku razvoju glazbene kulture i obrazovanja, a interes je već sada iznimno velik jer pobjednički bend dolazi pokazati što zna i može mnogobrojnoj publici INmusica.

Slovenska publika već se udomaćila na INmusicu te su ga prigrlili kao svoj festival pa ne čudi činjenica kako se i velik broj slovenskih bendova želi predstaviti na INmusicu. I ove godine, u suradnji sa slovenskim MENT-om, održat će se natječaj za slovenske bendove prigodno nazvan INmusicMENT. Cilj ovog natječaja je da mladi slovenski izvođači pobjedom osiguraju svoje mjesto na INmusic festivalu #11 te da se na taj način promoviraju aktualni slovenski glazbenici.

Natječaji održani prethodnih godina pokazali su se kao sjajna odskočna glazba za mlade izvođače. Osim što su pobjednici nastupili na INmusic festivalu, promovirani su putem festivalskih kanala te je sve te bendove brojna publika imala priliku čuti ne samo na festivalu, nego i putem klika iz vlastite fotelje. Neke od pjesama koriste se u trenutno aktualnim festivalskim promotivnim videima, a jedanaesto izdanje INmusica spremno čeka nove pobjednike.

Na INmusic festivalu #11 nastupit će Kawasaki 3p, Florence + the Machine, PJ Harvey, Gutterdämmerung feat. Henry Rollins, Jake Bugg, Skunk Anansie, The Kooks, Wilco, Django Django, The Heavy, The Coral, Yeasayer, Orkesta Mendoza, Pat Thomas, My Baby i mnogi drugi. INmusic festival #11 održat će se od 20. do 22. lipnja na Jarunu u Zagrebu.

Ulaznice su dostupne putem službenog festivalskog web shopa, mogu se uplatiti u više od 100 poslovnica OTP banke Hrvatska te se mogu kupiti u Dirty Old Shopu u Zagrebu. Cijena trodnevne festivalske ulaznice iznosi 299 kuna (+ troškovi transakcije) dok cijena za sedmodnevni festivalski kamp iznosi 200 kuna (+ troškovi transakcije) i dostupna je samo putem službenog INmusicovog webshopa.