-

Irie FM na festivalu PozitivNI u Nišu

Beogradski sastav Irie FM nastupiće na ovogodišnjem festivalu PozitivNI u petak 1.juna u parku Čair. Bend će nastupiti prvi put u Nišu. PozitivNI i ove godine ostaje veran tradiciji da svojim posetiocima celokupan program daruje besplatno, a celokupna manifestacija održaće se od 31.maja do 3.juna.

Irie FM bend čini osmočlana ekipa: Vukašin Marković, Slobodan Jovanović, Ana Protulipac, Uroš Milojević, Nikola Spasić, Sava Miletić, Dejan Nestorović i Ivan Radivojević. Sa Vukašinom u liniji stoje diskretni heroji, drugari koji dele svakodnevicu i aktivno oblikuju ovaj bend. Tu su i kada se tegli oprema – i kada se deli lova. Žanrovski, koreni zvuka benda Irie Fm i njihovog prvog albuma „Skills Of The Youths“ se nalaze na području karipskog mora i londonske podzemne železnice, vešto zamotanog u kaput sa Kalenić pijace.

Na krilima ovog izdanja i Rototom takmičenja 2012. godine, bend je proglašen za najbolji mladi evropski reggae bend u Evropi, u konkurenciji od preko 600 bendova. Kao nagradu, bend je osvojio turneju po Evropi uz „prime-time“ satnice na najvećim reggae festivalima, gde je imao prilike da svira sa svim velikim imenima iz domena reggae muzike.

Novi materijal benda, je nadasve drugačiji prvenstveno zbog pesama na maternjem jeziku, ali je i žanrovski „roots reggae“ pravac obogaćen uplivima drugih muzičkih ukusa kao što su disco, afrobeat, funk i drugi. Time bend crpi svoje uticaje iz više sfera, stavljajući ovaj put akcenat na kulturološki bližu formu teksta, što se pokazalo kao veoma pozitivna promena. Više svirki van zemlje nego u zemlji, evropska priznanja, i turneje po Evropi i Indiji, su dokaz kvaliteta Irie FM-a, ali i bude želju da se ovaj bend češće pojavljuje na domaćim prostorima.

Najnovije vesti

Izdvajamo