-

Internacionalni Natural Mystic Reggae Festival u Gornjem Milanovcu

Hornsman Coyote Lee Scratch Perry & Mad Professor Beograd
Hornsman Coyote

Mir! Ljubav! Poštovanje! Jedinstvo! Ravnopravnost! Praštanje! Sloboda! Tolerancija! Radost! Zagrljaj! – deset je poruka za deseto jubilarno izdanje jedinstvenog reggae festivala Natural Mystic. I ove godine mistična grabova šuma na brdu Ždreban kod Gornjeg Milanovca ugostiće sve poklonike jamajkanske muzike i kulture kao i sve druge ljude dobre volje, u periodu od 21.07. do 23.07.2023. godine. Kroz tri festivalska dana publika će imati priliku da vidi i čuje nastupe mnogobrojnih priznatih domaćih i svetskih reggae izvođača.

Zahvaljujući prijateljima festivala iz Austrijskog kulturnog foruma Beograd i njihovoj podršci, publika će premijerno u Srbiji moći da čuje jedan od najboljih pratećih bendova Evrope House of Riddim, zajedno sa supertalentovanim vokalom i zvezdom u usponu dobro poznatim pod imenom Rekall. Odmah nakon njihovog koncerta na scenu će izaći vrlo originalni i dinamični Dub sound system sa severa Italije Wicked and Bonny sa MC Tom Spirals, već vrlo dobro uigrani na velikim svetskim festivalima i pozornicama. Tom zapravo dolazi iz Škotske i deo je ekipe Mungos Hi-Fi sa kojima odavno sarađuje. Oni će takođe prvi put gostovati u Srbiji, pa ih bez dobrog razloga nikako ne propustite.

Istog ovog dana na bini će se naći kultni slovenački crossover bend – Raggalution. Bend koji vrlo poštuje reggae kulturu i tradiciju, ali prati sopstveni muzički pravac koji obuhvata dinamičnost i mix različitih muzičkih pozadina. Uvertiru za sve gore pomenuto daće naš poznati i nagrađivani domaći sastav iz Svilajnca Aman Zaman, bend koji sa svojim tekstovima i live nastupom vraća osmeh na lice i nadu u bolje sutra. Poslednji nastup prvog dana poveren je DJ Slink. Radi se o devojci koja je na sceni od 2018. i vrlo brzo je zadobila simpatije beogradske underground scene.

U subotu, drugog dana festivala, pravo iz Londona dolazi jedan od najvećih reggae i dancehall pevača ikada, britansko-jamajkanska zvezda ili bolje reći živa legenda ove scene – Tippa Irie, uz podršku našeg najboljeg pratećeg benda Soulcraft Rockers iz Beograda. Tippa je svoj prvi album objavio još daleke 1986. godine i svako ko je bar malo slušao reggae muziku zna o kakvom je velikanu reč.

Zajedno sa njim iz glavnog grada Engleske doći će i dobro poznato lice na ovim prostorima Deo Favente, koji je upoznao i zavoleo Srbiju još pre deset godina, a festivalskoj publici u Gornjem Milanovcu predstaviće svoj poslednji album pod nazivom „Iceman“.

Reggae muzika je nastala između ostalog iz Ska. Tako da jubilarno deseto izdanje ne može da prođe bez energije koju nosi taj žanr. Istog ovog dana, dakle u subotu 22.07. nastupa još jedan bend iz Slovenije, perspektivni ska-reggae sastav The Homegrowns, koji svojim muzičkim opusom neodoljivo podseća na čuveni jamajkanski bend Skatalites. Publiku će pre njih na SKAkanje naterati i jedan iskusni domaći ska/reggae/punk band iz Niša – Proces, dok će za uvertiru pred nastup ova dva benda biti zadužen 2Tone Soldier Peđa Skakavac & Skalamerija Sound System iz Zemuna, koji svoju muziku isporučuje isključivo sa vinila. Ovog drugog dana na bini će se naći još i Peacemessenjah, (idejni tvorci i realizatori slovenačkog festivala „Roots In The Woods“) kao i King Calypso iz Lazarevca.

U nedelju, 23.07. proslaviće se 131 godina od rođenja večite i neiscrpne inspiracije svih Rastafarijanaca sveta, osvajačkom lavu i kralju nad kraljevima Hailu Selasiju. Uostalom, to je i glavni razlog što se održavanje festivala Natural Mystic vezuje upravo za ovaj termin.
Preko reggae i dancehall ritmova, poruke ljubavi i mira ali i oštre poruke pobune protiv Vavilona preneće francuski pevač i MC I Sens zajedno sa Antwan Selecta za mix pultom. Ovaj festival ne bi bio isti bez krunisanog princa srpske reggae scene i čoveka čiji je trombon čuo ceo svet, a zabeležile najpoznatije producentske kuće, jedan jedini i neponovljivi – Hornsman Coyote.

Poslednjeg festivalskog dana nastupiće novoformirani bend Hot Tub Dub, iskusna beogradska ekipa muzičara čiji su se članovi dokazali svirajući još u Black Ark Crew i FC Apatride Utd.

Istog dana na bini će se naći i vinyl selektor Butcha Blesinjah iz Novog Sada, reggae-rap trio Pijemont iz Lazarevca, srpski Italijan Jah Akka, a tačku na deseto izdanje festivala staviće, drugi put za redom DJ Mythical iz glavnog grada Srbije.

Oba dana vikenda, u prepodnevnim časovima, biće posvećeni najmlađim posetiocima. Subota 22.07. biće dan za likovne i muzičke radionice u organizaciji Kulturnog centra Gornji Milanovac i profesorke Valentine Nađ kao i popularne dečije animatorke Marine. U nedelju 23.07. inženjer zaštite životne sredine Nevena Nenadović iz ekološke organizacije „Rudničke Vile“ edukovaće decu, a i odrasle, o značaju očuvanja prirode, odnosno kako možemo čuvati okolinu tako što ćemo sav mogući otpad reciklirati i njegovu energiju iskoristiti na najbolji mogući način. Sav otpad koji bude prikupljen na festivalu biće prodat i recikliran, a sav novac biće doniran za izgradnju dečijeg igrališta na planini Rudnik.

Kao i do sada, ulaz na festival će biti besplatan. Organizatori zato mole sve posetioce da ne unose svoju hranu i piće jer time ugrožavaju organizaciju i opstanak festivala.

Za sve one koji vole kampovanje i ove godine je obezbeđen besplatan kamp sa tuševima i mestom za umivanje. Takođe, apeluje se na posetioce da zbog ograničenog broja parking mesta izbegavaju da na festival dolaze automobilima, već da ih ostave negde u gradu i da se do festivala prošetaju, nekih 15ak minuta, ili pozovu najpovoljniji taksi u gradu – Premier Taxi.

Najnovije vesti

Izdvajamo