-

Howe Gelb (Giant Sand) u junu u Beogradu

Howe Gelb

Kada smo pretprošle godine pravili intervju povodom gostovanja benda Giant Sand u Beogradu, Hau Gelb je rekao da je vreme da se više osloni na klavir, jer je on „future standard” (standard budućnosti). Dvadesetog juna ćemo biti u prilici da „standarde budućnosti“ čujemo uživo 20. juna u Domu omladine Beograda, na koncertu na kome će Gelb promovisati istoimeni album.

Hau Gelb je harizmatični lider legendarnog američkog sastava Giant Sand i jedan od najčuvenijih totalnih „otpadnika“ u svetu rok muzike. Ovaj veliki autor spada u začetnike Amerikana žanra i od početka osamdesetih zapanjuje svet fantastičnim rokerskim istupima, albumima i koncertima. Kod nas izuzetno popularni Giant Sand nastupili su u Beogradu na oproštajnoj turneji 2015, kada su oduševili prepun Dom omladine.

Uvek izazovni, Giant Sand i Hau Gelb istinski su inovatori na području na kojem je to najteže – na polju klasičnih rok pesama, kojih su tako puno sami potpisali. Američka alternativna rok scena osamdesetih godina bila je sačinjena od bendova koji su vratili rokenrol njegovim antikorporacijskim osnovama i otrgli ga od suvišne komercijalizacije – Hau Gelb je ovom značajno doprineo, te kao autor koji nikad ne sluša diktate izdavačkih kuća ima vrlo posebno mesto u modernoj rokerskoj mitologiji.

Za mnoge i jedini istinski naslednik Nila Janga, po svim merilima Hau Gelb je vanvremenska pojava, institucija sam za sebe, oličenje umetničke i poslovne kreativnosti i nepredvidljivosti. Posebno voli da sam za klavirom povremeno priređuje intimne nastupe u kojima se emotivna oštrica njegovih pesama još više ističe, a šarmantan, skoro kabaretski nastup, dobija na toplini i dubini u direktnom, nerazblaženom kontaktu sa publikom. Upravo ovo je način na koji će se predstaviti beogradskoj publici promovišući najnoviji, nedavno objavljeni solo album, odgovarajućeg imena: Future Standards / Standardi budućnosti.

Hau Gelb će ovom prilikom prošetati kroz svoju jedinstvenu karijeru plus par neočekivanih obrada, kao i uvek, dajući nam pun uvid u to šta je najbolja Amerikana na svetu.

Ulaznice su u pretprodaji preko Eventim Serbia, po ceni od 1000 dinara.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=g7HYTL7KloE&w=560&h=315]

Najnovije vesti

Izdvajamo