-

George Clinton na EXIT-u, Stereo MCs na Sea Dance-u

Stereo MC's
Stereo MC’s

Fank ikona, predvodnik bendova Parliament i Funkadelic, Džordž Klinton nastupiće na EXIT festivalu 8. jula, na glavnoj bini. U okviru EXIT avanture, na Sea Dance festival u Budvu 15. jula nastupiće kultni britanski elektro-fank-hiphop bend Stereo MC’s.

George Clinton
George Clinton

Dr Fankenštajn, kako Klintona često nazivaju, na Exitu će predstaviti neke od najvećih hitova fank muzike, kao što je i „Atomic Dog“, veliki hit i prvoplasirani na svetskim top listama, ujedno i jedna od najviše semplovanih pesama u hip-hop muzici, zahvaljujući kojoj je lansirana i karijera Snup Doga. Klinton je imao nemerljiv uticaj na hip-hop sarađujući i producirajući zajedno sa najvećim imenima ovog žanra kao što su Kendrik Lamar, Ice Cube, Džej Zi, Dr. Dre, 2Pac, Notorious B.I.G, 50 Cent i mnogi drugi. Doktora fanka kao inspiraciju navode i drugi najveći muzičari kao što su u prvom redu to Prins, Daft Punk i Red Hot Chili Peppers. Vladar fank i R’n’B muzike, Clinton je imao veliki uticaj i na brojne druge muzičare kao što su Red Hot Chili Peppers, čiji je drugi album i producirao. Među njima se najviše izdvaja njegov nedavno preminuli štićenik Prins, koji je izjavio da je Clinton promenio njegov život i ceo svet, te dodao da je „fank sila koja je promenila ono što nazivamo modernom muzikom, a veliki Džordž Klinton je njen otac“.

Sastav Stereo MC’s osnovali su pevač Rob Birč i DJ i producent Nik Halam. Prijateljstvo su nastavili, otkrivši veliki potencijal koji muzički pravac hip-hopa ima na tamošnjoj britanskoj muzičkoj sceni. Svoj debitantski Stereo MC „33-45-78“ snimili su pomoć DJ Cezara, bubnjara Ovena Ifa i pratećeg vokala Keta Kofija. Vrlo brzo objavili su i hit singl „Elevate My Mind“, koji se odmah našao na R&B američkim top listama. Proglašeni za predvodnke novog talasa urbane muzike u Britaniji. Album „Supernatural“ dodatno ih je pozicionirao na svetskoj muzičkoj sceni, kao jedan od najkreativnijih i originalnijih bendova. Ono što ih je izdvojilo od svih je činjenica da su i danas jednako voljeni od strane rok publike i da kao hip hop-dance-funk bend veoma često nastupaju na rock festivalima. Usledila su izdanja „Deep Down & Dirty“, „Paradise“, „Double Bubble“, kao i „The Emperor’s Nightingale“.

Save

Najnovije vesti

Izdvajamo