-

NaslovnaVestiNajave koncerataEyot najavio novi datum koncerta u Domu omladine Beograda

Eyot najavio novi datum koncerta u Domu omladine Beograda

Eyot Wrong fest PančevoDom omladine Beograda sa ponosom predstavlja veliki solistički koncert grupe Eyot, autentičnih heroja savremene srpske džez muzike, koji će 16. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda održati koncertnu promociju albuma „557799“.

Ulaznice su u prodaji na Ticket Vision Blagajni u DOB-u, po ceni od 1000 RSD. Ulaznice kupljene za koncert najavljen 2. oktobra, koji je odložen zbog bolesti člana benda, važiće za novi termin i nije ih potrebno menjati.

Najnoviji album grupe EYOT u oktobru 2020. izdala je je jedna od vodećih nezavisnih izdavačkih kuća u Americi, Ropeadope, sa distribucijom širom sveta. Album je dobio sjajne kritike, našao se medju top 10 najprodavanijih džez albuma na Bandcampu i uvršten je na nekoliko zvaničnih Spotify lista. Francuski nacionalni radio mu je posvetio članak na svom sajtu.
EYOT je osnovan 2008. godine u Nišu, u sastavu: Dejan Ilijić – klavir, Miloš Vojvodić – bubanj, Marko Stojiljković – bas i Slađan Milenović – gitara. Njihova muzika predstavlja eklektični zvuk između roka i džeza, panka i ambijentalne muzike, impresionizma i romantizma, ćvrsto se oslanjajući na tradicionalnu muziku Balkana i istočne Evrope, ostvarujući pravu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada.

Pobednici su takmičenja Umbria Jazz Balkanic Windows 2009. godine, kao i MIDEM OFF Showcase 2012 takmičenja (Kan, Francuska), najznačajnijeg muzičkog sajma na svetu. Nakon toga usledili su nastupi u više od dvadeset zemalja širom sveta: Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kina, Češka, Nemačka, Grčka, Velika Britanija, Francuska, Litvanija, Poljska, Rusija, Severna Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Hong Kong, Japan, Južna Koreja, Švajcarska, Slovenija, Slovačka, Italija, UAE, Turska i Srbija.

EYOT je aktivan i na domaćoj sceni, na Beogradskom džez festivalu su nastupali dva puta (2013. godine kao sasvim mladi talenti, a 2017. im je pripala čast da ga svečano otvore), kao i na drugim festivalima i u mnogim koncertnim dvoranama širom zemlje: Beogradski džez festival, Nišvil, Valjevski džez fest, Novi Sad džez fest, Jazzire Subotica, Jazzibar Kraljevo, Green Town Sombor, Vršac džez fest…

Nastupali su uživo na nacionalnim radio stanicama u Srbiji (RTV, Radio Beograd 3), Bugarskoj (BNR), Rumuniji (Kluž) i Švajcarskoj (RTS Ženeva).

Na nacionalnoj televiziji, kanalu RTS3, 2019. godine emitovan je njihov KONCERT ZA PRIRODU, snimljen uživo na vrhu Suve planine, na visini od 1515 metara. Nesvakidašnji poduhvat koji pored muzike sastava Eyot promoviše i prirodne lepote republike Srbije, doneo je grupi Eyot plaketu-zahvalnicu od strane Zavoda za zaštitu prirode, za poseban doprinos očuvanju prirode. Medijski pokrovitelj bila je Nacionalna Geografija.
Diskografija:

2010: HORIZON / Ninety and Nine Records; Magnatune (USA); Constantinus (SRBIJA)

2013: DRIFTERS / Neuklang (NEMAČKA)

2014: SIMILARITY / Ninety and Nine Records, (USA) – Harmonia Mundi (UK)

2017: INNATE / Ninety and Nine Records (USA), AMSA records (JAPAN), Metropolis (SRBIJA)

2019: KONCERT ZA PRIRODU DVD – Zavod za zaštitu prirode Srbije

2020: 557799 / Ropeadope (USA)

Muzika sastava EYOT je dobila sjajne recenzije širom sveta u značajnim muzičkim časopisima i portalima a imali su i emitovanja na radio stanicama kao što su BBC, Radio France, NDR, WNYC, itd.

Najnovije vesti

Izdvajamo