fbpx

-

Naslovna Vesti Najave koncerata Drugi način promovira album "Zgubidan" u Tvornici kulture

Drugi način promovira album “Zgubidan” u Tvornici kulture

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

Foto: Igor Ilić
Foto: Igor Ilić

Zagrebački rock veterani, grupa Drugi način, koncertno će promovirati svoj novi studijski album “Zgubidan” u Tvornici kulture 28. listopada.

Više od 40 godina postojanja, tisuće koncerata održanih diljem regije, stotine tisuća fanova, bezbroj velikih hitova koji se i danas vrlo rado slušaju, svakako svrstavaju Drugi način u živuće legende. Ovaj zagrebački rock bend, nakon punih 17 godina, napokon predstavlja novi album pod naslovom “Zgubidan”. Da se radi o materijalu na kojem je zaista pomno rađeno, a čiji se zvuk mjesecima osluškivao u najsitnije detalje, govori i podatak da je bend u zagrebačkom studiju Zg Zvuk proveo gotovo 5 godina.

Od sveg materijala kojeg su snimili proteklih godina, odabrano je 11 pjesma od kojih su već poznate dvije; „Jedro za oluju“ i njihov još uvijek aktualni singl „Ljubav od porculana“. Za obje su pjesme snimljeni i video spotovi u režiji mladog hrvatskog foto i video majstora Igora Ilića, koji je inače član perspektivnog benda Orvel.

Pjesma „Prođe ovaj dan“ jedan je od bezvremenskih hitova Drugog načina i neizostavan je dio njihovog koncertnog repertoara pa su se odlučili na album staviti i koncertnu snimku te pjesme. Kako bi još dodatno obogatili svoj novi projekt, na njemu gostuje impresivan broj prijatelja benda i renomiranih glazbenika. Zdenka Kovačiček i Vedran Božić, samo su neka od velikana hrvatske glazbe, koji su osvježili zvuk snimljenih pjesama. Produkciju cijelog albuma potpisuju Božo Ilić – Dugi i Hrvoje Prskalo koji je ujedno zaslužan za mix i mastering albuma.

Na albumu „Zgubidan“ nalazi se i jedan cover. Radi se o instrumentalu nizozemskog sinfo-rock benda Focus pod naslovom „House of the king“. „Odlučili smo se obraditi ovu pjesmu jer je ona već duže vrijeme dio koncertnog repertoara Drugog načina, a sada je doživjela i svoje studijsko izdanje. Nadalje, tu je i obrada pjesme „Trebao sam, ali nisam“, legendarnog Drage Mlinarca, čije prijateljstvo s bendom traje čitav niz godina.“ – rekao je frontmen Drugog načina, Branko Požgajec.

Upravo s izlaskom novog albuma, Drugi način je predstavio istoimenu pjesmu za koju je snimljen i video spot u režiji Igora Ilića. „Sama pjesma Zgubidan, svojevrsna je posveta svim onima koji svojom umjetnošću zabavljaju ljude te su zbog svoje profesije prisiljeni na drugačiji dnevno-noćni raspored“ – rekao je Branko Požgajec.

Kako ništa nisu prepustili slučaju, za osmišljavanje likovnog oblikovanja albuma, bio je zadužen višestruko nagrađivani Danijel Popović – umjetnik koji je ujedno zaslužan za dizajn i likovno oblikovanje prvog albuma Drugog načina (1975 godine).

„Prema mišljenju kvalificiranih poznavatelja glazbenog opusa Drugog načina, koji su imali priliku preslušati materijal, sastav je ovom prilikom pokazao svoje visoke kriterije u odabiru tekstova, aranžmana, te u samoj izvedbi zadržao melodiozni polifoni lirski zvuk, uz zavidnu količinu rokerske energije u svojim up-tempo pjesmama što ih i dalje svrstava u sam vrh predstavnika „Rock klasike“ na području šire regije“ – zaključio je Branko Požgajec.

Tijekom godina bend je mijenjao članove postave, a danas postavu Drugog načina čine Branko Požgajec (vokal/flauta), Božo Ilić Dugi (bas gitara), Ernest Vinković (gitara/vokal), Damir Vuk (klavijature/vokal), Mario Domazet (gitara) i Mladen Palenkaš (bubnjevi/udaraljke/vokal). Drugi način svoj novi album posvećuje prijatelju i dugogodišnjem članu benda Davoru Senčaru koji je preminuo 2011. godine.

U pretprodaji su ulaznice 50 kuna, a na dan koncerta 70 kuna. Pronaći se mogu preko sustava Entrio i Eventim.