-

Doom veterani Saturnus i Esoteric novembra u SKCNS Fabrici

foto: Saturnus Facebook

Za sve pobornike melanholičnog i sporog metal zvuka 13. novembra u SKCNS Fabrici sprema se trijumfalni dolazak dva doom metal sastava jednake težine, ali nešto drugačijeg kova. Danci Saturnus, kojima je ovo prvi nastup u Srbiji, obeležiće veče melodičnim pristupom doom/death metalu, najavljujući novu ploču, „Before the Storm“ u okviru istoimene turneje, dok će slušaoce u ponor najtamnijih, teško pojmljivih emocija spuštati veterani funeral doom zvuka, Esoteric.

Iako koncertno aktivni tokom poslednje decenije, Saturnus nisu fanove poradovali novim materijalom čak od ploče „Saturn in Ascension“ (2012), koja je, opravdavši naziv, izdržala test vremena, uspinjući se u sam vrh njihove skromne, ali snažne diskografije. Uz pojačanje u protekle dve godine u vidu dvojice novih gitarista i klavijaturiste, bend će pokazati kako se jedan od važnijih pravaca metal muzike devedesetih drži danas.

Pripadajući prvom talasu tzv. „pogrebnog“ doom metala, rame uz rame sa velikanima poput Thergothon i Skepticism, koji su bazičnu formulu dooma usporili do tempa pogrebne procesije, englezi Esoteric su od početka gajili gust, kompleksan i kolosalan zvuk, poštujući nepisano pravilo da pesma ne sme trajati manje od barem sedam minuta. Iako se ovo nepripremljenom uhu može učiniti kao preterivanje, ovakvi zagrobni maratoni su zapravo opravdani hipnotišućom atmosferom, čiji postepen, slojevit razvoj bend već tridesetak godina kultiviše na svojih sedam izuzetno kvalitetnih longplej izdanja.

Prema najavi SKCNS Fabrike, karte za ovaj događaj dostupne su preko servisa Gigstix onlajn i na njihovim prodajnim mestima, i stajaće posetioce 1500 dinara do 01. oktobra, nakon čega će cena porasti do 2000 dinara. Na sam dan koncerta, karte će biti dostupne u biletarnici Fabrike za 2500 dinara. Vrata se otvaraju u 20 časova, a bendovi na binu izlaze u 21 čas.

Najnovije vesti

Izdvajamo