-

NaslovnaVestiNajave koncerataDeveti World Music Festival Todo Mundo u Beogradu

Deveti World Music Festival Todo Mundo u Beogradu

Trio Ro-Cenice, foto: Jovan Radaković
Trio Ro-Cenice, foto: Jovan Radaković

Deveti beogradski World Music festival „Todo Mundo” biće održan u Klubu DIM, od 25. do 28. septembra 2021. godine. Novo izdanje festivala obuhvatiće šest koncerata, izložbu fotografija i konferenciju.

Festival „Todo Mundo” neretko krase vezivna nit ili tema, koja pojedinačnom izdanju daje upečatljivo obeležje. Među dosadašnjim temama našle su se: Afrika, Turska, Balkan, Mađarska… Podalje od jasnih geograskih odrednica, ovoga puta je za vezivnu nit festivala odabrana žena. Želja organizatora i selektora jeste da se naglase i u prvi plan stave kreativna snagu i moć žena u muzičkom svetu, preciznije – world music svetu, s obzirom na žanrovsku opredeljenost festivala.

Prvo veče festivala (25.09) otvoriće domaći ženski a cappella trio Roђenice, čije članice dolaze iz Novog Sada i Beograda. Podariće publici sirovu energiju srpske i balkanske arhaične pesme, koja čini okosnicu njihovog repertoara. Snagu ženskog glasa, u nastavku prve večeri, predstaviće i Folk Trio Monike Lakatoš iz Mađarske. Monika (Mónika Lakatos) romska je pevačica, pripadnica zajednice Vlaških Roma, čije nasleđe posvećeno neguje.

Na drugoj večeri (26.09), u nedelju, slušaćemo najpre grčku sviračica na kanunu, kompozitorku i improvizatorku Sofiju Labropulu (Sofia Labropoulou). U njenoj umetnosti stapaju se nasleđa Grčke i Mediterana, klasične otomanske, srednjovekovne, eksperimentalne i savremene muzike. Specijalna gošća na Sofijinom koncertu u DIM-u biće Tijana Stanković, pevačica i violinistkinja iz Beograda. Drugo veče zaokružuje Marija Macota (Maria Mazzotta), jedan od najupečatljivijih ženskih vokala na savremenoj evropskoj world music sceni.

Nakon slobodnog dana, festival će svoje treće veče imati u utorak, 28. septembra, kada će posetioci moći da čuju sveži projekat makedonskog umetnika Doriana Jovanovića (ud), nastao u saradnji sa pevačicom Dobrilom Grašeskom. Dobrila & Dorian Duo je u julu objavio album Apocryph, sačinjen od izvornih makedonskih pesama u jednostavnoj, upečatljivoj, neodoljivoj obradi.

Čast da zaokruži deveti „Todo Mundo” pripala je Jeleni Popržan, istaknutoj umetnici iz Austrije, rodom iz Srbije. Jelena je cenjena violistkinja, vokalistkinja, kompozitorka i performerka, Svestrana je muzička ličnost, uvek sklona preispitivanju, otkrivanju, promenama.

Početak svake muzičke večeri je u 20 časova. Za mesto održavanja koncerata ovoga puta je odabran DIM (Cetinjska 15a) – alternativan i inovativan gradski prostor namenjen koncertima, performansima i raznolikim kulturnim događajima.

Glavnom temom festivala – ženskim doprinosom u muzici – bavi se i međunarodna konferencija, kojom otpočinje deveti „Todo Mundo”. Skup pod nazivom „Žene u world music svetu – umetnice, menadžerke, novinarke…” biće održan u „Galerijskom prostoru Radio Beograda” (Hilandarska 2, ulaz iz Svetogorske), u subotu, 25. septembra, sa početkom u 11 časova. Učesnici dolaze iz Slovenije, Italije, Grčke, Austrije, Španije i Srbije. Konferenciju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Istog dana, u 19 časova, u Galeriji „Kula” (Cetinjska 15a) biće otvorena izložba fotografija slovenačkog autora Janeza Marolta. Reč je o seriji portreta Monike Lakatoš, pevačice koja će iste večeri nastupiti u DIM-u. Izložbu će otvoriti autor.

Organizator festivala „Todo Mundo” je Udruženje „Ring Ring”.

Festival su podržali: Collegium Hungaricum Beograd, Austrijski kulturni forum, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Ministarstvo kulture Severne Makedonije, World Music asocijacija Srbije i Muzički informativni centar Srbije.

Ulaznice se u pretprodaji mogu naručiti preko Fejsbuk stranice festivala, po ceni od po 600 dinara za prve dve koncertne večeri i 500 za treće veče. U dane festivala, karte će koštati 700/700/500 dinara.

Najnovije vesti

Izdvajamo