David Murray i Lydian Sound Orchestra na Nišvilu

Lydian Sound Orchestra, koji ove godine obeležava tri decenije postojanja, nastupiće prve večeri ovogodišnjeg Nišville jazz festivala. Specijalni gost ansambla za koncert u Nišu biće i istinska legenda i dobitnik Grammy nagrade – saksofonista, kompozotor i aranžer David Murray.

Od 1975. godine, kada je kao dvadesetogodišnji student stigao u New York i krenuo da upija energiju tamošnje scene, David Murray se druži i svira sa tada već velikim imenima free scene. Objavio više od 150 albuma pod svojim imenom i još preko stotinu kao gostujući muzičar. Prepoznatljiv je njegov pristup improvizaciji koja čak i u „najslobodnijem letu“ pokazuje duboko poštovanje tradicije.

Ne bežeći od uticaja bogate jazz tradicije, Lydian Sound Orchestra, koji su pod vođstvom maestra Brazzalea objavili dvadesetak albuma, pokazuju da to uopšte nije u koliziji sa modernošću – naprotiv. Kako je rekao jedan kritičar u recenziji albuma LSO „Back to Da Capo“: „Lako je biti ekletičan! Teško je uspeti izmešati različite uticaje i pretvoriti ih u lični jezik – kao što se to događa na ovom albumu“.