-

NaslovnaVestiNajave koncerataDarko Rundek "Apocalypso now" turneju završava u Zagrebu

Darko Rundek „Apocalypso now“ turneju završava u Zagrebu

Apocalypso Now“, velika turneja Darka Rundeka svoju posljednju ovogodišnju stanicu u Hrvatskoj imat će u Maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova u subotu, 16. prosinca.

Turneja, pokrenuta u znak 20 godina od objave albuma Apokalipso, trijumfalno je započela 15. lipnja i nanizala čak 20 koncerata koje je pogledalo više od 110.000 ljudi. Apsolutni rekord drži nastup na beogradskom Beer Festu održan pred 80.000 fanova. Ovaj uspješan tour produkcijski je zaokružen muzičko scenski projekt, sa sedam pratećih muzičara, autorskim videom Hrvoslave Brkušić, kostimima Olivera Jularića, svjetlosnim efektima Dalibora Radića u režiji Sande Hržić, namijenjen velikim scenama. On predstavlja svu intimnost, ljepotu i raskoš Rundekove glazbe i poetike, koja je postala dijelom života više generacija publike, od tinejdžera do ljudi koji su za sobom ostavili više od pola stoljeća.

Tako je i za ove koncerte Rundek okupio glazbenike raznih generacija, od izvrsne dvadesetogodišnje saksofonistice Ane Kovačić i vječnog mladića Igora Pavlice na trubi, preko pripadnika nove zagrebačke scene Roka Crnića (Porto Morto) na basu i bubnjevima, Mire Manojlovića na udaraljkama i vibrafonu te Slivia Biočića na bubnjevima, gitari i basu, do članova Cargo Trija, violinistice Isabel i multiinstrumentalista Dušana Vranića Duce.

„Apokalipso“, prvi samostalan album Darka Rundeka, jedno od ključnih izdanja u povijesti hrvatske diskografije, originalno je objavljen 1997. godine. Na 20 obljetnicu Rundek i Dancing Bear predstavili su ga u specijalnom remasteriranom obliku naslovljenom „Apocalypso“ I pojačanom nikada objavljenim albumom grupe Haustor “Dovitljivi mali čudaci”.

Upravo su “Dovitljivi mali čudaci” trebali biti peti album Haustora, ali prije nego što je završen, bend se raspao 1990. godine. Pjesme planirane za „Čudake“, kao što su „Ista slika“, „More more“, „Hiawatha“ dovršene su na kasnijim samostalnim albumima. Rundek je nakon „Apokalipsa“ objavio „U širokom svijetu“ (2000), a za sljedeći album „Ruke“ (2002) okupio je mnogoljudni Cargo orkestar sa kojim je snimio i „Mhm A-ha Oh Yeah Da-Da“ (2006), da bi potom sa sa Rundek Cargo Trijom realizirao „Plavi avion“ (2010) i „Mostove“ (2015).

Ulaznice po cijeni od 90 kn u prodaju kreću u četvrtak, 7. rujna i to je cijena koje će ostati na snazi do kraja mjeseca. Od 1. listopada do 15. prosinca za ulaz će trebati izdvojiti 100 kn, a na dan koncerta 120 kn. Službena prodajna mjesta su Dirty old shop, Rockmark, Aquarius CD Shop te Eventim prodajna mjesta i www.eventim.hr