fbpx

-

Naslovna Vesti Najave koncerata Damir Urban i Manntra gosti na koncertu Siddharte u Zagrebu

Damir Urban i Manntra gosti na koncertu Siddharte u Zagrebu

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

Siddharta i Urban
Slovenska industrial/rock mašina Siddharta vraća se u Tvornicu u četvrtak, 24. ožujka, na krilima dva nova izdanja – “Infra” i “Ultra”. Na pozornici će im se priključiti Damir Urban, s kojim su objavili najnoviji hvaljeni singl “Strele v maju” te umaški bend Manntra.

Siddharta je prošlu je godinu zaokružila s impresivnih dva desetljeća rada i bogatog te značajnog prisustva na sceni. Veliku obljetnicu proslavili su i s dva albuma, a oba ukupno sadržavaju dvadeset pjesama za toliko godina rada. Najnoviji album “Ultra” nedavno je objavljen u Hrvatskoj i donosi singl “Strele v maju” koju je Siddharta snimila u suradnji s jedinstvenim hrvatskim autorom i izvođačem Damirom Urbanom.

Urbanov snažan vokal lako je prepoznatljiv u ovom singlu koji ga je spojio sa Siddhartom u razumijevanju, sličnoj percepciji svijeta, doba i aktualnih događanja. Pjevač Siddharte Tomi M. i Damir Urban u “Strelama v maju” pričaju isti jezik pod istim nebom što će još jednom pokazati na pozornici Tvornice kulture. Hvaljeni singl već je zavladao radijskim eterom, a našao se i u našoj kolumni Kratki rezovi.

Studijski uradak “Ultra” je potvrdio da Siddharta još uvijek može u kratko vrijeme pokazati dva različita lica koja pripadaju istoj grupi. Kritika hvali album koji je moderan, vrlo pitak i komunikativan, društveno i socijalno osviješten s mnogim pozitivističkim porukama. Progresivan zvuk po Siddhartinom receptu donosi neočekivani zaokret, nešto mekše i laganije melodije na čijim se krilima nose itekako velike poruke, a kritika hvali novu dozu svježih Siddhartinih glazbenih ideja koje prati odlična produkcija.

Prvi dio cijele dvostruke priče je album “Infra”, objavljen ranije prošle godine, koji je još jednom potvrdio Siddhartin status velikih.

Velikih dva desetljeća rada označava i povratak na slovenski stadion Križanke ovog lipnja na kojem će nastupati nakon 14 godina, a upravo su na tom stadionu, sada već davne 2011., nakrcali više od 11 tisuća fanova čime je označen jedan od najvažnijih trenutaka njihove karijere.

Slovenska industrial/rock mašina Siddharta je osnovana 1995. i do sada je izgradila kultni status, a platinaste naklade ih prate od početka karijere. Dosadašnji katalog od šest albuma upotpunili su prošle godine s dva povezana albuma “Infra” i “Ultra” povodom velikog 20. rođendana.

Među mnogobrojnim rekordima koje ova slovenska petorka drži zasigurno su nastup pred više od 30 tisuća ljudi na ljubljanskom stadionu Bežigrad 2003. godine. Dvije sezone kasnije odsvirali su maratonski petosatni koncert, a 2011. nakrcali više od 11 tisuća fanova na stadion Stožice. Na svom kontu imaju više od 30 glazbenih nagrada (izvođač godine, album i spot godine, platinaste i dijamantne tiraže, najbolji omoti) i brojne suradnje među kojima se posebno izdvajaju one sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije na koncertu na Križankama 2003. te rad s producentom Rossom Robinsonom (Korn, At The Drive-in, Slipknot, Limp Bizkit…) na albumima “Saga” i “Vi”. Uz šest studijskih albuma Siddharta je objavila i gomilu EP-a, remiks album “Silikon Delta” (na kojem ih remiksiraju izvođači poput Laibacha, Umeka, Random Logica…), akustični “Izštekani” i nekoliko live izdanja.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 55 kn. Na dan koncerta cijena će iznositi 70 kn. Službena prodajna mjesta: Tvornica kulture, Ljudevita Posavskog 1 te sustavi Entrio.hr