fbpx

-

Naslovna Vesti Najave koncerata Čuveni basista Stanley Clarke na 35. Beogradskom jazz festivalu

Čuveni basista Stanley Clarke na 35. Beogradskom jazz festivalu

Stanley Clarke by Raj Naik

Jubilarno 35. izdanje Beogradskog džez festivala predstavlja legende i najveće nove talente ovog muzičkog pravca, umetnike sa obe strane Atlantika, kao i najširi spektar podžanrova jazza današnjice. Ove godine festival dovodi velikana fusiona, Stanleya Clarkea, majstora bas gitare.

Ulaznice su dostupne preko Ticketvisiona po ceni od 1.300, 1.600 i 2.000 dinara i obuhvataju oba nastupe te večeri.

Stanley Clarkes e proslavio sredinom sedamdesetih kao osnivački član proslavljenog fusion sastava Return To Forever, ali i kao solo izvođač. Učivši sa starim majstorima kao što su Horace Silver, Art Blakey, Dexter Gordon, Gil Evans i Sten Getz na kontrabasu i bas gitari, Clarke je dobio klasičnu osnovu koja ga je izdvojila od drugih bas gitarista, čime se definisao kao džez muzičar koji stremi novim načinima izražavanja. Spaja jazz i rock senzibilitet i pokazuje je da bas može da nosi melodiju i da dominira, pored uloge koju ima u ritam sekciji.

Stenli Klark je trostruki osvajač Gremija, vlasnik je dva počasna doktorata, nagrade Miles Davis i nagrade za životno delo časopisa Bass Player.

Na festivalu će takođe nastupiti i džez diva Dianne Reeves, Mingus Big Band, saksofonista Čarls Lojd i big band Flat Earth Society.