Čuveni basista Stanley Clarke na 35. Beogradskom jazz festivalu

Stanley Clarke by Raj Naik

Jubilarno 35. izdanje Beogradskog džez festivala predstavlja legende i najveće nove talente ovog muzičkog pravca, umetnike sa obe strane Atlantika, kao i najširi spektar podžanrova jazza današnjice. Ove godine festival dovodi velikana fusiona, Stanleya Clarkea, majstora bas gitare.

Ulaznice su dostupne preko Ticketvisiona po ceni od 1.300, 1.600 i 2.000 dinara i obuhvataju oba nastupe te večeri.

Stanley Clarkes e proslavio sredinom sedamdesetih kao osnivački član proslavljenog fusion sastava Return To Forever, ali i kao solo izvođač. Učivši sa starim majstorima kao što su Horace Silver, Art Blakey, Dexter Gordon, Gil Evans i Sten Getz na kontrabasu i bas gitari, Clarke je dobio klasičnu osnovu koja ga je izdvojila od drugih bas gitarista, čime se definisao kao džez muzičar koji stremi novim načinima izražavanja. Spaja jazz i rock senzibilitet i pokazuje je da bas može da nosi melodiju i da dominira, pored uloge koju ima u ritam sekciji.

Stenli Klark je trostruki osvajač Gremija, vlasnik je dva počasna doktorata, nagrade Miles Davis i nagrade za životno delo časopisa Bass Player.

Na festivalu će takođe nastupiti i džez diva Dianne Reeves, Mingus Big Band, saksofonista Čarls Lojd i big band Flat Earth Society.