-

Četvrti Lazarus fest 22. oktobra

Lazarus fest 2022

Četvrto izdanje Lazarus Festa zakazano je za 22. oktobar, a održaće se u Domu kulture mesta Lazareva u organizaciji udruženja građana „RNR Zona Lazarevo“, uz pokroviteljstvo Grada Zrenjanina, MZ Lazareva i KC Zrenjanina.

Na ovogodišnjem izdanju festivala nastupiće mađarski post metal/doom/sludge sastav Torn From Earth, hrvatski blackened death metal Defiant, all-female peace metal/ hardcore sastav Restore (Zrenjanin), djent/progressive metalcore sastav Sides (Beograd), post-metal/post-rock/instrumental sastav Lednik (Novi Sad), all-female thrash/heavy metal sastav Jenner (Beograd) i modern hardcore/metalcore sastav Violent Chapter (Beograd).

„Ono što je kuriozitet za ovo izdanje jeste prvi korak ka internacionalizaciji festivala, pa u tom smislu po prvi put imamo jedan sastav iz Mađarske i jedan sastav iz Hrvatske u programu. Ono što je ostalo isto jeste naša vernost andergraundu i potpuno neprofitnom karakteru festivala, kao i negovanju modernijih žanrovskih strujanja ali i „građenju mostova“ između generacija ljubitelja čvrstog gitarskog zvuka.“, navodi se u saopštenju.

Zrenjaninski Restore jedan su od najmlađih sastava na sceni trenutno, sve su devojke, ima ih tri i donose nam poruke mira i trezvenosti iz ugla dečije naivnosti u najpozitivnijem smislu, nasušnim u vremenima u kojima su upravo te dve stvari žrtvovane silama mraka i pohlepe u svetu odraslih. Dotične poruke su upakovane u teške hardcore punk i metal rifove ritmove koje ove mlade devojke isporučuje sve sigurnije. Za sada imaju objavljena tri singla: „Peace“, „Straight Edge“ i „Put za raj“. Restore su: Andrea Radojčić (gitara/vokal), Teodora Medić (bas gitara/prateći vokal), Iva Jeftić (bubnjevi).

Vreme je da se jedan fazon istera do kraja – čuvena je replika iz kultnog filma „Dečko koji obećava“, a čini se da djent fazon na ovim prostorima i nije baš doživeo nekakvu veću ekspanziju, a kamoli svoj vrhunac. Da se to promeni staraju se momci iz sastava Sides koji se upravo, u svom zvuku, snažnije i kvalitetnije nego iko ovde oslanjaju na Meshuggah/Northlane nasleđe. Uveliko rade na svom prvom albumu, a za sada imaju objavljene singlove: „Essence/Voices“, „Bloom“, „Quiet Soul“.

Kada govorimo o unikatnim i retkim biserima na domaćoj sceni, nemoguće je zaobići sastav Lednik, koji se svojim prvim albumom pod nazivom „Celestial Monuments“ pozicionirao kao jedan od najkvalitetnijih izdanaka post-rock i post-metal scene u ovom delu sveta. Osim toga, nemoguće je govoriti o istorijatu festivala bez priče o ovom sastavu koji je među prvima poverovao u ovu ideju i uzeo učešće u događaju koji se smatra nultim Lazarusom pre tačno 5 godina. Lednik su: Dražen Đorđević (gitare), Eduard Tokoš (bubnjevi/klavijature), Alen Habek (gitare), Goran Zečević (bas).

Plamen stare škole heavy/thrash metala u svojoj najboljoj tradiciji na ovogodišnjem izdanju festivala nosiće tri dame, prizivajući duh osamdesetih kada su pomenuti žanrovi doživljavali svoju najveću globalnu ekspanziju. Dvostruki kuriozitet vezan za sastav Jenner sastoji se u tome što je ovde reč ne samo o jednom od najkvalitetnijih heavy/thrash revival sastava sa ovih prostora koji je rado viđen i na izvan granica Srbije, već i o sastavu koji uspešno prevazilazi kulturološki mačoizam, na koji i sam žanr u svoje vreme nije bio imun. Do sada su objavile album pod nazivom „To Live is to Suffer“ i EP pod nazivom „The Test of Time“, oba za francuski Infernö Records. Jenner su: Aleksandra Lioness Stamenković (gitare, vokali), Anja Mirković (bas), Selena Simić (bubnjevi).

Mađarski sastav Torn From Earth stupio je na scenu 2005. godine, gotovo u isto vreme kada je post-metal doživljavao svoj globalni proboj predvođen sastavima Isis i Cult of Luna, a na nasleđu sastava Neurosis, i od tada su izbacili tri EP izdanja: „Torn from Earth“, „Lost and Found“, „Loss“; i jedan album pod nazivom „Self“. Glavni adut ovog sastava jesu upravo nastupi uživo i već su postali rado viđen gost u Srbiji nastupajući na festivalima „Ljubav i bes“ i „Mount of Artan“, a ove godine po prvi put pohode Lazarus Fest. Torn From Earth su: Viktor Hatalyák (gitare, vokali), Ödön Sultz (bas, vokali), Gáspár Binder (bubnjevi).

Sastav Defiant ima 17 godina staža na sceni, a nastao je ponajviše pod uticajem slavne poljske blackened death metal scene i sastava kao što su Behemoth, Vader, Hate, Decapitated i drugi. Iza sebe ima četiri albuma: „The End of Beginning“, „Era of Substitution“, „Morbid Spiritual Illness“, „Insurrection Icon“; a trenutno promoviše svoj novi EP pod nazivom „Vanguards od Misrule“, koji je izašao 27. maja ove godine. Pripremite se za najekstremniji sastav ikada viđen na Lazarus Festu. Defiant su: Kristijan Krpan (gitare), Tomislav Kuternik (vokali), Sead Hadžić (bubnjevi), Khargash (bas).

Sa 16 godina staža na sceni sastav Violent Chapter spada u pionire modernijeg hardcore i metalcore zvuka kod nas. Sastav je pretrpeo mnogobrojne promene dok se konačno nije ustalio u postavi: Uroš Aleksić (bubnjevi), Miloš Srnić (gitare), Miloš Marjanović (vokali), Nenad Domuz (gitare), Aleksa Milošević (bas, vokali). Iza sebe ima dva albuma: “Traces“, „Inverse Midas“, i tri EP izdanja: „Trapped“, „Selfmonument“, „Servitude“. Osim benda, ovi momci su u misiji kreiranja scene bazirane na bratstvu kroz festival koji organizuju u svojoj režiji pod nazivom „Decaying With the Boys“, pa je njihov nastup na Lazarusu ujedno i prilika za bratimljenje ova dva događaja i jačanje scene na relaciji Zrenjanin – Beograd.

Ulaz na festival je besplatan.

Najnovije vesti

Izdvajamo