-

Candy Dulfer zatvara Nišville 2017

Hans Dulfer band ft. Candy DulferHolandska sakofonistkinja Candy Dulfer zatvoriće svojim nastupom Nišville jazz festival 2017.
Candy Dulfer je tokom poslednje dve decenije u svetskim razmerama sigurno najistaknutiji
instrumentalista lepšeg pola u domenu funk muzike i smooth jazza, ali i potvrda da izuzetno atraktivan izgled itekako ide zajedno sa vrhunskim talentom i kreativnošću.
Ćerka je poznatog holandskog jazz saksofoniste Hansa Dulfera, koji joj je, na njeno insistiranje, i dao prve časove na saksofona kada je imala samo šest godina. Neposredno pred odlazak u Ameriku, Candy je snimala sa Daveom Stewartom iz grupe Eurhytmics, a njihova kompozicija „Lilly was here“ napravljena za istoimeni film postaje verovatno najpopularnija instrumentalna numera tokom poslednje dve dekade XX veka, što je bila i odlična uvertira za njen prvi solo album „Saxuality“ koji postaje svetski hit i ulazi u najuži izbor za nagradu Grammy. Usledio je i poziv za saradnju od strane velikog Vana Morrisona (kojem je kasnije gostovala i na antologijskom živom albumu „Live in San Francisco“), a te iste 1990. godine svirala je sola u „Money“ i “Shine on You Crazy Diamond“ sa grupom Pink Floyd na Knebworth festivalu pred 130.000 posetilaca…

Nišville je, inače, uputio predlog Skupštini grada Niša da na nekoj od narednih sednica dodeli Candy Dulfer status počasne građanke grada Niša a zbog njenog doprinosa promociji Nišvila i Grada Niša – pre svega u svojoj rodnoj Holandiji. Candy je, prema rečima direktora Nišvila Ivana Blagojevića, u svojim mnogim medijskim nastupima promovisala jedinstvenost Nišville jazz festivala, koji je ove godine uticajni britanski “Guardian” svrstao u Top 10 evropskih jazz festivala. Posebno je naglašavala atmosferu festivala, jedinstvenu publiku i gostoljubivost građana Niša. Direktor festivala kaže da se nada da će Skupština Grada Niša doneti pozitivnu odluku i da će titula počasnog građanina Niša Candy Dulfer biti uručena 13. avgusta na zatvaranju Nišvila. Takođe – dodaje Blagojević – već su počeli i dogovori da za ovaj specijalni nastup u Nišu Candy dovede i specijalnog gosta, odnosno nekog od poznatih muzičara sa kojim je sarađivala tokom izuzetno bogate karijere.

Najnovije vesti

Izdvajamo