fbpx

-

Naslovna Vesti Najave koncerata Budućnost džeza na 31. Beogradskom džez festivalu

Budućnost džeza na 31. Beogradskom džez festivalu

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

31BJF-Hiromi-Plakat-2015Pod sloganom Budućnost džeza – Future of Jazz, od 28. oktobra do 1. novembra, biće održan 31. Beogradski džez festival.

“Ovo je istinski beogradski festival, koji je deo kulture i tradicije ovog grada”, istakao je gradski menadžer i predsednik Odbora BDŽF, Goran Vesić. Prema njegovoj oceni, ovo je jedna od naših najboljih manifestacija, zbog čega je ove godine za festival izdvojeno najviše sredstava od njegove obnove. “Budžet od 17 miliona, u kome je Grad učestvovao sa 40 odsto, garantuje da će festival imati nivo kakav želimo, dok ćemo se truditi da naredne godine još izdašnije podržimo ovu manifestaciju. Takođe je činjenica da je do današnjeg dana prodato već 1.300 ulaznica, kao i 165 kompleta (što je rekord) pokazuje da u ovaj festival vredi i treba ulagati” – istakao je Vesić i podsetio da su mu strani novinari preneli da Beogradski džez festival ima najviše mlade publike.

31BJF-James-Plakat-2015On je ukazao da je sa Kućom legata obezbeđen prostor, od skoro 300 kvadrata, u Knez Mihailovoj ulici, u kojem je planirano da već na prelazu 2016. u 2017. godinu bude otvoren Muzej džeza.
“Taj muzej neće biti klasičan, već će ljudi dolaziti da slušaju džez – u reprezentativnom delu Knez Mihailove ulice”, naveo je Vesić i pozvao Beograđane kao i goste prestonice da posete ovogodišnje izdanje fetivala.

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograda Nenad Dragović zahvalio se Gradu Beogradu, kao pokrovitelju manifestacije, na podršci koju pruža festivalu svih ovih godina i izrazio zadovoljstvo što obnovljeni Beogradski džez festival ponovo nadahnjuje muzičku scenu. “Izuzetno smo srećni što je obnovljeni Beogradski džez festival ponovo na zasluženom mestu, ne samo na domaćoj, već i međunarodnoj muzičkoj sceni, a naš zadatak i cilj kojem iz godine u godinu težimo, kao njegovi producenti i organizatori, jeste da publici predstavimo ono najbolje na srpskoj i svetskoj džez sceni i da i u godinama koje dolaze budemo prepoznatljiv i uspešan brend.”, naglasio je Dragović.

Dragan Ambrozić, programski menadžer Beogradskog džez festivala istakao je da se sa prošlogodišnjim 30-im festivalom završio jedan ciklus, koji je u obuhvatio rekapituliciju svega što je bilo aktuelno u predhodnom period. “Ovogošnjim festivalom želimo da otvorimo vrata budućnosti džeza, koji je u skladu i sa motom festivala. Pored tradicionalno velikih umetnika, koji će nastupiti, iz Sjedinjenih Američkih Država i Evrope, ove godine će nastupiti nekoliko veoma velikih džez imena iz ostatka sveta. S obzirom, da se geografija džeza u 21. veku promenila, on se sada fantastično svira u celom svetu. Tu pre svih mislim na nastup Hiromi trio iz Japana, koji nastupaju 31. oktobra u Domu sindikata (pre njih nastupa Big Bend RTS-a, sa gostom iz Nemačke, Kristofom Lauerom), kao i po prvi put gosti iz Turske (Soyut Boyut), kao i ne tako česte goste iz Danske i Norveške”, naveo je Ambrozić i podsetio da je prvog dana festivala rezervisano i za prezentaciju najboljih džez talenata sa domaće scene, kao što su sastavi „Hashima” i „Naked”, kao naš džez muzičar Vladimir Kostadinović, koji uspešno gradi karijeru u inostranstvu, a na BDŽF će nastupiti sa međunarodnim bendom.

31-BJF-logoDirektor Gete instituta Matijas Miler – Viferig i ambasadorka Australije u Beogradu Džulija Fini izrazili su zadovoljstvo učešćem umetnika iz njihovih zemalja u ovogodišnjoj manifestaciji. Tradicionalni uvodni koncert izvešće Ursula Jović u Domu omladine, (24. oktobra ) državljanka Australije, čija je majka Aboridžinka a otac Srbin, najavila je ambasadorka Fini. “Džez pevačica, koja je istinski promoter multikulturalnosti, prvi put će posetititi Srbiju, zajedno sa ocem kome će ovo biti prvi put posle 40 godina”, istakla je Fini.

U Domu omladine Beograda će, 23. oktobra, kao uvertira u Beogradski džez festival biti obeleženo 70 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija. Program proslave, u kojem će učestvovati naš istaknuti džez muzičar Vasil Hadžimanov, najavila je Irena Vojačkova Solorano, stalna koordinatorka UN u Srbiji.

PROGRAM FESTIVALA:

Sreda, 28.10.2015.

Dom omladine Beograda // Amerikana // 19.30; Cena ulaznice: 500 din. /700 din. na dan koncerta

 • Hashima (Srbija)
 • Naked (Srbija)
 • Vladimir Kostadinović “Mindedness” (Srbija/Slovenija)

Četvrtak, 29.10.2015.

Dom omladine Beograda // Velika sala // 19.30; Cena ulaznice: 1.000 din. (pretprodaja)/1.200 din./1.500 din. na dan koncerta

 • Jelena Jovović Jazz Junction (Srbija)
 • James Brandon Lewis (SAD)

Dom omladine Beograda // Amerikana // 23.00; Cena ulaznice: 600 din./800 din. na dan koncerta

 • Tony Malaby’s TubaCello (SAD)
 • Susana Santos Silva Quintet (Portugal/Švedska)

Petak, 30.10.2015.

Dom omladine Beograda // Velika sala // 19.30; Cena ulaznice: 1.000 din. (pretprodaja)/1.200 din./1.500 din. na dan koncerta

 • Dorantes “Interaccion” (Španija)
 • Miguel Zenon Quartet (SAD)

Dom omladine Beograda // Amerikana // 23.00; Cena ulaznice: 800 din./1000 din. na dan koncerta

 • Lia Pale: „My Poet’s Love“ (Austrija)
 • Francesco Cafiso Sextet: La banda (Italija)

Subota, 31.10.2015.

Dom sindikata // 19.30; Cena pojedinačne ulaznice: I klasa 1.500 din, II klasa 1.200 dinara, III klasa 800 din/Cena ulaznica za oba koncerta u Domu sindikata: 1.500 din. (ograničena količina)

 • Christof Lauer & Big Band RTS – Petite Fleur – Tribute to Sidney Bechet (Nemačka/Srbija)
 • Hiromi Trio (Japan/SAD)

Dom omladine Beograd // Amerikana // 23.00; Cena ulaznice: 800 din./1000 din. na dan koncerta

 • Rudresh Mahanthappa “Bird Calls” (SAD)
 • The Firebirds (Danska)

Nedelja, 1.11.2015.

Dom omladine Beograda // Velika sala // 19.30; Cena ulaznice: 1000 din./1200 din. na dan koncerta

 • Soyut Boyut (Turska)
 • Supersilent (Norveška)

Dom omladine Beograda // Amerikana // 23.00; Cena ulaznice: 600 din./800 din. na dan koncerta

 • Cul-de-Sac // Orkestar za ubrzanu evoluciju (Hrvatska)

Cene kompleta za glavni program: 4.400 dinara Cene kompleta za ponoćni program: 1.500 dinara (pretprodaja) /2.000 dinara.