-

Blankfile i Mud Factory nastupaju u Pirotu i Nišu

Blankfile
foto: Dušan Jauković

Blankfile i Mud Factory su udružili snage naoštreni da zajednički “reše” nekoliko koncerata po Srbiji. Prvi u nizu su koncerti „južne pruge“, gde će za vikend 13. i 14. oktobra obići Niš i Pirot.

Prvog dana vikenda, tačno na PETAK 13-i, (13.10.), “masakr” počinje u Pirotu. Veliko iznenađenje da se ovaj grad našao na mapi jedne hardkor/metal turneje, pa makar i lokalne, ali izgleda da ekipa okupljena oko kluba Studio Fuzz radi dobru priču pod Starom Planinom. Oba benda prvi put sviraju tamo, a kuriozitet koji u sebi nosi taj datum i dan nalažu brutalnu svirku. Uz to, gosti će imati i lokalnu podršku benda NAV, jednog od najboljih bendova koje pirotska scena ima. Tako da su svi uslovi ispunjeni da pirotska publika zajedno sa bendovima napuni Fuzz i pokida taj koncert. 

Groznica Petka 13-og se nastavlja drugi dan (14.10.) u Nišu. Sa polu-privatne zabave za odabrane u Pirotu, Blankfile i Mud Factory ulaze na velika vrata najvećeg grada na jugu Srbije. Oba benda su već svirala u Nišu, tako da bi trebalo da niška publika zna šta da očekuje, a bendovi da pruže najbolji nastup do sad. Koncert se dešava u klubu Istina Mašina, novom klubu koji se sve češće nalazi na radaru organizatora underground koncerata, a nudi ozbiljan koncertni prostor. Posebno je bitno napomenuti da će gosti imati i lokalnu podršku death metalaca Dawn Of Creation, itekako aktivnim na aktuelnoj niškoj sceni. Blankfile je ceo niz koncerata ove jeseni i zime nazvao “Domaći Teren”. Shodno rečenom, očigledno je da Niš smatraju, u najmanju ruku, drugom kućom, pogotovo uzevši u obzir činjenicu da je bukiran jedan od većih klubova za predstojeći koncert. Niška publika će, nadamo se, znati da to prepozna i ceni. 

Par reči o bendovima, ako niste čuli za njih do sad. 

Blankfile KPTM Beograd slike fotografije galerija Truth be sold

BLANKFILE je beogradski bend, koji je na srpskoj sceni još od 2008. godine. Za to vreme su radili i kao ekipa pod imenom MTA, koja je organizovala gomilu koncerata u Beogradu, od onih lokalnih malih, do svetski poznatih hardkor/metal/pank bendova. Od 2018. prave drastičan zaokret u svom muzičkom izrazu i svojim izdanjem Truth Be Sold (2020) donose na scenu sirovi i nabadački hardkor. Zaokretu u muzičkom smislu doprinela je i saradnja sa produkcijskom ekipom iz Bostona (SAD) koji je radio bendove poput Lionheart, The Ghost Inside, Parkway Drive, Deez Nuts, sa kojom su sarađivali na tom, kao i na poslednjem izdanju Gold Standard (2023), koje je BFHC izbacio u martu 2023. godine. Bend donosi energične nastupe uz pregršt brejkdaun i slem deonica, pa su tokom njihove svirke mosh, 2 step, circle pit i, obavezno, poneki stage dive prirodne reakcije publike. Ispred bine ostaju samo najjači i najuporniji!

Koala Voice Mud Factory Thundermother Laibach Exit festival Novi Sad Petrovaradin fotografije slike galerijaMUD FACTORY je vranjanski bend, perjanica modernog metala srpske scene. Osnovani su 2012. godine, ali su od starta gradili ozbiljnu priču. Nekoliko EP prethodilo je onom glavnom – albumu Sins Of Our Fathers, koji izbacuju 2020. godine. Slično BFHC ekipi, oni su ovaj album radili van Srbije i to, ni manje ni više, već u prestonici evropskog metala, Švedskoj. Ubrzo zatim, renomirani You Tube kanal je uvrstio Mud Factory među najbolje metal bendove u Evropi. Uz to, Mud Factory ekipa je i domaćin mnogim relevantnim muzičkim događajima u Vranju, od kojih onaj najbitniji Factory Fest, za koji ste sigurno čuli. Bend zvuči svetski i na ploči i uživo, i donosi kvalitetan program gde god se pojave. Dignite svoje rogove u vis i Mud Factory će se odzvati, onako kako najbolje ume – krljačinom i slamanjem kičme, pršljen po pršljen.

Oba koncerta su organizovana po “DIY” principima, bendovi su sami dogovarali sa lokalnim ekipama sve detalje i uslove. Zato će i sav prihod od prodatih karata ići na troškove realizacije ovog događaja. Takav način samoorganizovanja je cena koju Blankfile i Mud Factory svesno plaćaju da bi mogli da garantuju da svi koji dođu budu slobodni da budu ono što jesu, bar na to jedno veče u svom svetu…na domaćem terenu.  

Najnovije vesti

Izdvajamo