fbpx

-

Naslovna Vesti Najave koncerata Bill Evans na Nišville jazz festivalu

Bill Evans na Nišville jazz festivalu

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Bill EvansBil Evans, jedan od najznačajnijih džez saksofonista na prelazu između dva milenijuma, nastupiće sa svojim bendom na ovogodišnjem Nišvillu, u subotu 13. avgusta.

Evans, koji je kao dvadesetdvogodišnjak imao svetski debi – ni manje ni više – nego u grupi Majlsa Devisa, može se smatrati pionirom uvodjenja “Amerikane”, odnosno, različitih muzičkih pravaca (blues, soul, rock, funk, country…) nastalih na severnoameričkom kontinentu tokom dvadesetog veka – u džez izraz.

Takoreći niotkuda, Evans se odmah vinuo u vrh svetske džez scene. Sa Majlsovim bendom, u kojem je praktično bio glavni solista i liderova desna ruka (Majls Devis je u to vreme već duboko “zagazio” u “minimnalstičku fazu” kada je reč o solo deonicama), snimio je više albuma od kojih su najznačajniji “The Man With The Horn”, “We Want Miles”, “Star People” i “Decoy”, i nastupao na koncertnim podijumima širom sveta. Tokom osamdesetih i devedesetih, Bill Evans je bio i član grupe Elements, a od 1984. do 1987. nastupao je i snimao u obnovljenoj verziji čuvene grupe Mahavishnu Orchestra koju je predvodio John McLaughlin.

Uporedo je objavljivao i albume pod svojim imenom (do sada ih ima dvadesetak) od kojih se posedbno izdvajaju “Soul Insider” i “Soulgrass” (oba sa Grammy nominacijama) od kojih se ovaj drugi smatra revolucionarnom fuzijom džeza i bluegrass muzike.

U postavi benda Bila Evansa (koji će osim saksofona svirati i klavijature ali imati i vokalnu ulogu) su još i Bryan Baker (gitara i vokal), Dave Anderson (bas) i Josh Dion (bubnjevi i vokal).