-

NaslovnaVestiNajave koncerataBalkanrock preporuka - Za Koju!

Balkanrock preporuka – Za Koju!

balkanrock preporuka

Opet vam donosimo pet različitih dešavanja koja će se dogoditi u periodu između 23. oktobra i 2. novembra. U slučaju da nismo pogodili vaš izbor možete pogledati sva dešavanja na Balkanrock kalendaru.

5. Michael Gira / 23. oktobar / Ljubljana

Pre dve godine za Balkanrock, Michael Gira je rekao:

„BR: Vaša zbirka pripovedaka „The Consumer“ je jedina proza koju ste objavili u svojoj karijeri. Da li ćete možda objaviti još neku knjigu?

Michael: Da. Pišem nove stvari sada.

BR: I kada će to ugledati svetlost dana?

Michael: Kada budem imao dovoljno za objavljivanje. Radim na tome najsporije što možeš da zamisliš. Nemam puno vremena da se posvetim nečemu ozbiljnom kao što je pisanje fikcije, s obzirom na to da stalno idem na turneje i snimam albume, tako da kada uhvatim vremena uzmem i zapišem nešto. Sada sam izuzetno iscrpljen i ne mogu da se zamislim kako pišem ozbiljnu priču.“

Ceo intrevju možete pročitati na sledećem link-u, a više o njegovom nastupu u Ljubljani možete saznati klikom na informaciju ispod.

Ljubljana – Saznaj više klikom ovde.

TBF Dom sportova Zagreb

4. TBF / 25. oktobar / Beograd

U subotu 1. decembra u novosadskom Gerila baru koncert će održati splitski sastav TBF.

TBF je jedna od najprogresivnijih i originalnijih muzičkih priča na Balkanu. Počeli su kao hip hop sastav 1991. godine i menjali formu i razvijali zvuk do 1997. kada su izdali svoj prvi album pod imenom “Ping Pong”. Nakon toga dolazi do njihovog uspona, formiranja posebnog muzičkog izražaja i velike popularnosti na ovim prostorima. Iza sebe imaju sedam studijskih izdanja koja su zaslužila samo najveće nagrade diskografije i kritike.

Saznaj više klikom ovde.

Bob Log III

3. Bob Log III / 2. novembar / Beograd

Bob Log III je najpoznatiji one-man band i to traje od 2005. Karijeru je započeo u prvoj polovini 90-tih u jednom od prvih dvočlanih (gitara/bubnjevi) lo-fi, garage/blues sastava – Doo Rag, da bi po raspadu grupe nastavio sam. Bubnjar Doo Raga se oženio, imao je dete na putu i izgubio interesovanje za turneje, pa je Robert Reynolds III (pravo ime Boba Loga III) odlučio da nastavi sam samcit.

Do 2003. snimio je tri albuma za Fat Possum Records, diskografsku kuću koja je među prvima ranih 90-tih objavljivala ploče delta blues heroja kakvi su bili R.L. Burnside, Junior Kimbrough, CeDell Davis… Za više od 20 godina objavio je ukupno osam LP-jeva. Uprkos tome što su svi dobro ocenjeni, koncertni nastupi su ono što ga je proslavilo kod rokenrol publike, a Bob Log III važi za vrhunskog šoumena. Najpre, obučen je u šljašteći kombinezon (human cannonball), na glavi nosi kacigu na koju je prikačio staru telefonsku slušalicu u koju vrišti svoje stihove o ženskim oblinama, nogama, dupetima, sisama, viskiju, sisama u viskiju i sličnim univerzalnim rokenrol temama. Ipak, najjači adut mu je neposredna komunikacija sa publikom koja na svakom nastupu prerasta u pravi spektakl. Stoga ne čudi to što njegove turneje traju po više meseci u Evropi i SAD i što važi za jednog od najuposlenijih muzičara kada su koncerti u pitanju.

Bob Log III jedan je od najboljih slajd bluz gitarista i nema sumnje da je bio uzor mnogim današnjim garage punk/blues bendovima među kojima su Left Lane Cruiser, Hooten Hallers i James Leg, ali i bendovima koji su odavno izašli iz underground miljea i postali ultra komercijalne rok zvezde poput The White Stripes i The Black Keys. Njegov beogradski nastup u Domu omladine iz davne 2004. još uvek se prepričava 15 godina kasnije, a nekoliko generacija ovdašnje publike napokon će imati šansu da legendarni nastup vide i čuju uživo, mnogi po prvi put.

Acid Mothers Temple

2. Acid Mothers Temple / 28.-30. oktobra  / Beograd, Novi Sad i Zagreb

„Ono što je, samo na trenutke, delovalo odista nestvarno, čak i neubičajeno, i odavno neviđeno, barem na ovim prostorima je, da jedan ovakav bend, ni u jednom jedinom trenutku, ni u jednoj sekundi, nije zastao, obrisao znoj sa čela, podigao čašu prema publici, našalio se, rekao koju, već je žustro raskomadavao moždane ćelije na froncle zgusnutog auditorijuma. Da bi se bolje razumeli, njihova psychodelic simfonija je svojim pesmama, koje su se nizale poput sličica, jedna za drugom, doveli mali prostor do ivice usijanja prokuvalih, oznojenih, mrakom ozarenih i srećom obrgrljenih fanova, koji su, sa svojim iskeženim vilicama, iskolačenim očima i palacajućim jezicima uživali, u blagodetima ovog nadrealnog orkestra.“

Rekao je Nikola Krstić u reportaži za Balkanrock, kada su pre dve godine Acid Mothers Temple nastupili u Beogradu. Sada se japanski bogovi psihodelije vraćaju u naše krajeve, a više o njihovim nastupima možete saznati preko linkova ispod.

Beograd – saznaj više klikom ovde.

Novi Sad – saznaj više klikom ovde.

Zagreb – saznaj više klikom ovde.

1. Za Koju! / 26. oktobar  / Beograd

„Svetla telefona koji su beležili te trenutke mešala su se s razigranom rasvetom kluba, koji je već prepun. Na stepenicama stoje i deca s roditeljima u majicama Discipline kičme ili Šarla Akrobate. U 21.49 na bini je Električni orgazam. Mikrofon je kod Ljubomira Đukića, ali to se ne sviđa toliko velikom broju ljudi koji viče: „Gile, Gile! Ti!”. Smirili su se kada se, na veliko iznenađenje prisutnih, pojavio Zoran Kostić Cane, frontmen grupe Partibrejkers, i zapevao zajedno sa članovima Orgazma. „Živelo prijateljstvo i ljubav! Svako dobro! Mislimo na Duleta!”, poručio je Cane i povukao se uz „Locomotion”. „

Tako je bilo bar na prvom koncertu podrške, a sada nas očekuju nastupi Obojenog Programa, KKN-a, Ramba Amadeusa, Autoparka, Repetitora i mnogih drugih.

Saznajte više klikom ovde.

Najnovije vesti

Izdvajamo