-

NaslovnaIzdvajamoBalkanrock preporuka - Opus Dei!

Balkanrock preporuka – Opus Dei!

balkanrock preporuka

Donosimo vam sedam različitih dešavanja koja će se dogoditi u nardne dve sedmice. U slučaju da nismo pogodili vaš izbor možete pogledati sva dešavanja na Balkanrock kalendaru.

Larska Drugstore Beograd

7. Sicksoul & Larska / 6. decembar / Beograd

Debi album “Can’t Steal It” kojeg je Larska izbacila sredinom ove godine moćićete da čujete uživo 6. decembra zajedno sa nastupom benda Sicksoul. Naš novinar Mladen Milošević u recenziji tog albuma rekao je sledeće:

“Uvek je lepo čuti novi bend koji će na trenutak uspeti da opovrgne rečenicu ništa ne može na bilo koji način da uspe u Srbiji ukoliko nije iz Beograda ili Novog Sada. Tako smo, konačno, dobili bend iz Kragujevca koji strmoglavo juri uzbrdo kako bi postao potpuno relevantan i stao rame uz rame s bendovi iz velikih gradova koji stvaraju muziku inspirisanu pretežno grunge i stoner zvukom. Larska svojim debi albumom „Can’t Steal it“ pokazuje da ima zreo i izgrađen stil, a pohvale stižu sa svih strana. Naravno, ne treba zaboraviti, da je ovaj prvenac okačen i na jednoj od najvećih Youtube platformi koja promoviše stoner/doom muziku Stoned Meadow of Doom. Tako da je, sigurno, jedna od velikih želja momaka iz Kragujevca: Luke Stoisavljevića (bass i vokal), Dušana Lazića (bubnjevi) i Duška Jovanovića (bass), već ispunjena. Album je bilo teško preskočiti u periodu izlaska, jer su svi odlepili po društvenim mrežama, ali i zato što su se momci iz benda svojski potrudili da ne ostanu u medijskom mraku, već su se sami izborili za svetlost.”

Saznajte više klikom ovde.

tús nua

6. Tús Nua / 7. decembar / Beograd

Njihov singl “Ride” je našao svoje mesto u izdanju Kratkih rezova za mesec avgust ove godine.

“Zagrebačke cice sa ovim junskim, “ne letnjim”, singlom naziva “Ride” najavljuju njihov drugi studijski album. Ako se po jutru dan poznaje, ovo će biti zreliji i gitarski teži naslednik njihovog hvaljenog debi albuma “Horizons“. Devojke kidaju u svakom pogledu i ne šale se ni najmanje. Ovako tmurnu “vožnju” prati i hladan i mračan video uradak za koji režiju potpisuje Renata Lučić. Sa nestrpljenjem čekamo album.”

Saznajte više klikom ovde.

All Them Witches

5. All Them Witches / 4. decembar / Zagreb

Američki blues/psychedelic/stoner rock velikani stižu premijerno u Zagreb! Podršku pružaju koprivnički progresive rock majstori Acid Hags. Osnovani ne tako davne 2012. godine, All Them Witches su objavili već pet full albuma od kojih je najaktualniji ATW izdan prošle godine. Tu su i četiri EP-a, dva live albuma, milioni youtube pregleda te mnoštvo velikih nastupa na nekima od najznačajnijh rock festivala širom sveta. Kraj 2019. provode na turnejama kao pregrupa švedskim rock/metal zvezdama Ghost.

Saznajte više klikom ovde.

My Baby SKC Beograd

4. My Baby / 14. decembar / Zagreb

Pre dve godine kada je My Baby nastupao u Zagrebu, naš novinar Adrian Špoljar bio je na mestu događanja:

“U gotovo dva sata izvrsnog nastupa pjesme su se prelijevale jedne iz drugih te pauze između njih gotovo i nije bilo. Iako je publika možda na samom početku bila ponešto suzdržana, My Baby su znali što rade. Setlista koja se sastojala pretežito od materijala s aktualnog albuma „Prehistoric rythm“ bila je upravo savršeno izbalansirana kako bi postepeno prelazila u sve višu brzinu i polako kuhala Tvornicu. Vokal Cato je u drugoj polovici koncerta sve više prelazio u nagonski vrisak, dok su Daniel Johnston i Joost van Dijck sve više oslobađali svoje instrumente i prepuštali se solažama i improvizacijama. Sve skupa je eruptiralo u produženoj „Make a Hundred“  kad je u Tvornici postalo vrlo vruće. Zaista, vjerojatno nema primjerenijeg naziva pratećeg albuma od „Prehistoric rythm“, budući da je čitava atmosfera u tom trenutku nalikovala na plemenski obred kojem je samo nedostajao krijes u sredini.”

Saznajte više klikom ovde.

Kolja Tašmajdan Whitesnake Beograd

3. Kolja / 2. i 3. decembar / Beograd

“Kolja je istinski rokenrol pesnik. Njegovi stihovi su gorki, mračni, otrežnjujući, teraju te da staviš prst na čelo, da se zapitaš, da zaista sagledaš svet oko sebe, počevši od svoje kuće i svog dvorišta, preko prvog komšije, sela ili grada gde živiš i radiš, države koja ti kroji sudbinu, do planete u globalu. Mogu da te nasmeju do suza, ali i rastuže na identičan način. Istovremeno odišu duhovitošću, ali im crnog humora i sarkazma ne nedostaje. Pa, kada je već to slučaj, ne možemo zamisliti bolju muzičku pratnju za sve ovo od Koljine gitare koja isto tako priča svoju priču iako ne koristi reči.”

Rekao je Nemanja Nešković u reportaži nastupa Kolje u Novom Sadu koji je održan krajem prošle godine.

Saznajte više klikom ovde.

2. Cult of Luna / 4. decembar / Ljubljana

Švedski hevi metal bend Cult of Luna, 4. decembra dolazi u ljubljansku dvoranu Katedrala, po prvi put od objavljivanja albuma “Mariner” iz 2016. godine. Šestočlani bend osnovan 1998. godine, privukao je pažnju albumima “Salvation” i “The Beyond”, koji se danas smatraju “obaveznom post-metal literaturom”.

Tokom 21 godine postojanja, objavili su osam albuma, a njihovi atmosferični nastupi osvajaju koncertnu publiku gdje god se pojave. Na njihovom posljednjem i od strane kritike izuzetno hvaljenom albumu “Mariner”, pridružuje im se prodorni vokal Džuli Krismas (Julie Christmas), koji dodatno osnažuje “krvnu sliku” benda.

Mračna i melanholična autorska poetika, upakovana u postmetal energetski vrtlog u kojem se prožimaju kontrasti svjetla i mraka, nade i beznađa, ništavila i apsolutnog postojanja, prijeti da nas odnese na atmosferično međuzvjezdano putovanje.

Laibach Letnja Pozornica Niš

1. Laibach / 4. decembar / Beograd

Jedna od najprovokativnijih grupa sa prostora bivše Jugoslavije, majstori performansa i angažovanog muzičkog stvaralaštva, kultni slovenački kolektiv Laibach u sredu, 4. decembra održaće ekskluzivni koncert za sve generacije u beogradskoj Kombank dvorani, u okviru svetske turneje na kojoj predstavljaju svoj poslednji album “The Sound of Music”, izdat krajem 2018. godine. Ovaj album nastao je kada je Laibach kao prvi rok bend sa Zapada posetio Severnu Koreju 2015. godine povodom sedamdesetogodišnjice oslobođenja te zemlje, a sadrži pesme izvedene tom prilikom, kao i ostale pesme iz tada snimljenog
dokumentarnog filma “Dan oslobođenja”. Uvek na vetrometini kritike, uvek jasno iskazujući svoj stav prema savremenom svetu, Laibach predstavljaju istinske umetnike na muzičkoj sceni, a svaki njihov nastup predstavlja multimedijalni spektakl za posvećenu publikom.

Najnovije vesti

Izdvajamo