-

Bad Music Boogaloo #5 u Domu omladine

Elli De Mon
Elli De Mon

Bad Music Boogaloo #5 ove godine po prvi put na velikoj bini 16. i 17. juna u sali Amerikana Doma omladine dovodi LHD, Messer Chups, Elli De Mon i The Monsters.

Prvo veče otvaraju LHD iz Hrvatske. Nekada su činili ¾ legendarnog benda Bambi Molesters, a prošle godine objavili su prvi album “Off The Grid” (Dirty Old Label, 2022) i promovisali ga na brojnim festivalima i klupskim koncertima. Velika je čast da sviraju na BMB#5 kao bogovi instrumentalne muzike u Evropi, a i šire.

Messer Chups postoje više od dvadeset godina, a objavili su preko 20 albuma za surf, garage i indie etikete širom sveta. Takođe, jedan su od retkih ako ne i jedini ruski rok bend koji je imao par američkih turneja, te nastupao na festivalima u Sjedinjenim Državama. Evropska publika još bolje poznaje ovaj trio obzirom da su kontinent prešli uzduž i popreko više od 15 puta, a u par navrata svirali su i u regionu.

Ovaj ruski rokenrol eksperiment koji predvodi gitarista Oleg Gutarkin inspiraciju crpi mahom iz B filmova i trash horror estetike u izokrenutoj simbiozi sa pin-up kulturom. Tome najbolje svedoči Guitarkinov izbor basistkinje, a na toj poziciji je moderna verzija Bettie Page – Svetlana Nagaeva, popularna “Zombierella”.
Za one bez predstave o čemu se radi stručnjaci preporučuju da se zamisli bend koji svira uz nemu verziju kultnog filma Russa Meyera Faster Pussycat Kill! Kill!

Drugo veče otvara Elli De Mon – italijanski one woman band. Objavila je sedam albuma pod uticajem najranije bluz tradicije (Bessie Smith, Mississippi Fred McDowell, Son House). Album iz 2021. “Countin’ The Blues: Queens of The 20’s”, obrade bluz standarda starih čitavi vek, prokrčio je put za Elli De Mon, njenu sofisticiranu interpretaciju prvih bluz pesama, kao i sam nastup tokom kojeg svira gitaru, peva, koristi manji set bubnjeva, razne druge udaraljke i pomoćne rekvizite. Pre mesec dana izašla je i nova dugosvirajuća ploča pod nazivom “Pagan Blues” koju promoviše na turneji u okviru koje svira i u Beogradu.

The Monsters su super(pre)glasni garažni trio iz Švajcarske koji postoji još od 1986. Predvodi ih Reverend Beat-Man, vlasnik Voodoo Rhythm Records etikete. Radi se o najzabavnijoj verziji pank roka 70-tih u ekspres loncu sa garažnim rokom 60-tih i divljim pubertetskim rokabili stilom 50-tih. “Back from the Grave” i “Sin Alley” kompilacije koje je objavljivao Crypt Records krajem prošlog veka zavele su ova tri tipa još u mladosti i navele ih da se na najbolji mogući način oduže time što su formirali jedan od najvažnijih garaž rok bendova na tlu Evrope. Niti The Monsters, niti Reverend Beat-Man nisu do sada svirali u Srbiji. Štaviše, ni u ex-YU. Stoga je ovo prva i prava prilika da se pogledaju uživo u Beogradu.

Ulaznice za obe večeri u pretprodaji na prodajnim mestima Tickets.rs, Pub Brod i Čumić Chillton po ceni od 1500 dinara po danu. Na dan koncerta biće 2000 dinara. Nastupi počinju od 21 čas.

Bad Music Boogaloo #5 sufinansiran je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Najnovije vesti

Izdvajamo