-

ARTBAT i Indira Paganotto su prvi headlineri Sea Dance festivala

Sea Dance festivalZapočelo je odbrojavanje do 9. izdanja Sea Dancea, najvećeg crnogorskog festivala, koji će biti održan u novom, više ljetnom terminu, od 18. do 20. kolovoza, na predivnoj plaži Buljarica kod Budve. Prvi headlineri su dva trenutno najuzbudljivija imena na svjetskoj elektronskoj sceni – melodic techno duo ARTBAT i psytechno zvijezda u strelovitom globalnom usponu Indira Paganotto. Gitaristički zvuk za sam vrhunac ljeta donose vječni rock majstori Van Gogh, dok će trap beatove diktirati neprikosnovena Senidah i Crni Cerak & Lacku. Festival će i ove podržati crnogorsku elektronsku scenu, čijim izvođačima će biti posvećena posebna pozornica!

Ova imena su samo početak novog Sea Dance putovanja, za koje prodaja ulaznica počinje 1. ožujka, po poklon cijeni od 29 EUR.

„Sea Dance festival doprinosi afirmaciji Budvе kao svjetski poznatе dеstinacijе i dovodi nam publiku sa svih mеridijana. Naša obavеza jе da svе koji dođu prihvatimo otvorеnog srca i prikažеmo sе kao dobri domaćini, što smo, vjеrujеm, dokazali u svim godinama kojе su iza nas, kada su posjetitelji bili izuzеtno zadovoljni i programom fеstivala i posjеtom Budvi. Suradnja s firmom „MY EXIT ADVENTURE“ iz Novog Sada svih ovih godina jе bila na izuzеtnom nivou i još višе jе učvrstila vеzе kojе njеguju Budva i Novi Sad još od 1995. godinе i uspostavljanja pobratimskih odnosa izmеđu naših gradova“, istakao je predsjednik općine Budva Milo Božović na današnjoj press konferenciji.

„Sea Dance je, nakon Exita, prvi festival kojim smo započeli širenje po svijetu. To je jedan od razloga zbog kojeg naš morski festival ima posebno mjesto u srcu festivalske obitelji. Dovodimo dva najaktualnija izvođača elektronske scene, čiji žanrovi spadaju u globalno najpopularnije, i očekujemo da će to, uz prelijepu plažu na kojoj se događa festival, biti razlog za dolazak posjetitelja iz cijelog svijeta“, rekao je Dušan Kovačević, osnivač i direktor Exitove festivalske grupacije.

Prvi Sea Dance izvođači: Od melodic i psy techna, preko gitara, do trapa

Ravno s poznate Exitove Dance Arene na Sea Dance stiže autentični dvojac ARTBAT. Poznati kao izuzetno aktivni producenti, samo što su objavili prvu pjesmu u 2023. „Dreamcatcher“, dok su prošlu godinu završili hvaljenim singlom „Tibet“. Izdanja sada objavljuju na njihovom labelu Upperground, pod kojim u posljednje vrijeme organiziraju i seriju događaja. Uspeli su steći popularnost, a da istovremeno ostanu vjerni underground zvuku. Prestižni Mixmag ih je 2019. godine proglasio Zvijezdama godine, a ponijeli su i titulu #1 najprodavanijih artista na Beatportu, kao i priznanje za Najbolje izvođače godine u sklopu Ibiza DJ nagrada. Njihovo stvaralaštvo obilježili su remiksi Monolinkove pjesme „Returning To Oz” i „Age of Love“ (u suradnji s velikim Pete Tongom), a sada su definitivno na vrhuncu svoje skoro desetljeća duge karijere.

Klaberi širom svijeta oduševili su se energijom i zvukom koji je donijela Indira Paganotto. Zvuk koji spaja techno i Goa trance usavršavala je više od desetljeća, a plodove svog rada je u potpunosti ubrala prošle godine, koja ju je lansirala među najtraženije izvođače elektronske scene. Talent karizmatične Španjolke prepoznala je Charlotte de Witte, za čiji je label KNTXT Indira Paganotto objavila EP „Himalaya“ – i od tada je nezaustavljiva. Upravo s Charlotte nastupa na KNTXT događajima širom svijeta, koje rasprodaju bez izuzetka. Krajem prošle godine objavila je novi EP „Lions Of God“, čije su sve pjesme u jednom trenutku dostigle vrh Beatportove liste. Jaku povezanost s publikom ostvarila je što posvećenom interakcijom, što titulom „psytechno ratnici“, koju je dala svima koji energično plešu na njenim nastupima.

Kvalitetnu gitarističku stranu Sea Dance festivala povest će rock veterani regionalne scene, bend  Van Gogh. U tri desetljeća dugoj karijeri stvorili su 10 studijskih albuma, među kojima je najnoviji „More bez obala“. Ovaj bend, osnovan 1986. godine, napunio je mnoge dvorane u regiji i dva puta osvojio ovdašnju MTV nagradu. Pjevač, gitarist, autor pjesama i frontman grupe Zvonimir Đukić Đule objavio je 2019. i knjigu „Van Gogh – More bez obala“, sa stihovima pjesama, fotografijama i, kako se navodi u opisu knjige – tajnama.

Dalju žanrovsku raznolikost morskog festivala predvodit će balkanska trap kraljica Senidah. Suvereno maršira i dominira regionalnom trap scenom posljednjih pet godina, njen glas je specifičan i sirov, dok na sceni zrači nevjerojatnom energijom i bez straha pliva u kontrastima od najjače Balkanke do ranjive Slađane. Suradnje s imenima kao što su Coby, RAF Camora i Atlas Erotika izdvojile su je na sceni kao kameleona spremnog da publici svaki put da sve i drugačije. To je pokazala i najnovijim albumom „Za Tebe“, glazbenom pričom koja prelazi okvire žanra. Srpska trap ekipa s beogradskog naselja Cerak, Crni Cerak, koju čine frontman Seksi, Biba, Bandra i Ourmoney, uvjerljivo su najistaknutiji predstavnici novog vlasa regionalne scene. Posljednje tri godine skupljaju milijune pregleda na YouTubeu i danas su jedni od najtraženijih trepera u regiji.

Prvi val Sea Dance izvođača pojačavaju lokalni DJ-evi i producenti, kojima će biti posvećena cijela pozornica. Stižu Buba, Budo Šuković, Burkakke, CHBX, Eve Jo, IKS OKS, Lerr, Marko Pajković, Marko T, Moody Kid, Mr Mips, Necke, Novak, Pelzensers, Raven Tk, Shandu, Stanco, Starac, Stevan Mandić, Straks, Trippu i Vlado Božović.

Ulaznice po poklon cijenama u prodaji od 1. ožujka

Sea Dance će biti održan od 18. do 20. kolovoza na plaži Buljarica kod Budve, a prodaja ulaznica počinje 1. ožujka u podne. Prvi kontingent ulaznica bit će dostupan po poklon cijeni od 29 EUR na festivalskom siteu i kao na Entrio.hr.

Najnovije vesti

Izdvajamo