-

Andaluzijski trio Guadalupe Plata stiže u niški AKC Fuzz

Guadalupe Plata
art: Don Rogelio J

Andaluzijski trio Guadalupe Plata objavljuje i nastupa poslednjih petnaestak godina. Snimili su 5 albuma (dok 6. izlazi uskoro), pregršt singlova, a pre dve godine izdali su i LP sa Mikeom Edisonom, garažnom legendom iz 80ih (nekada bubnjar The Raunch Hands, a danas rokenrol publicista).

Iskusnom uhu dovoljno je par slušanja da prepozna karakterističan zvuk benda. Iako iz njihovih pesama pršte uticaji koji idu od lokalnog flamenko nasleđa, preko blues legendi kao što su Hound Dog Taylor, John Lee Hooker i Skip James, te Rya Coodera, Marca Ribota, Captaina Beefhearta, špageti vesterna pa do The Gun Club, sam zvuk Guadalupe Plata je svež, nov i krajnje autentičan. Suptilan, delikatan i magičan, a istovremeno zastrašujuć. Kao neki od snova kojih se ujutro setite i pokušavate da ih dešifrujete ili zapamtite. Gitara Pedra De Diosa peva i ispušta ostale grlene, ali i onostrane glasove i zvuke. On je Paco De Lucia sa električnom gitarom. Njegove psihotične gitarske teme prati i naglašava Carlos Jimena, bubnjar džezerskih kvaliteta i Ginger Baker udarca. Njih dvojica su virtuozi na svojim instrumentima koji se predugo poznaju i sviraju, a uigranost uživo im je u ravni neprežaljene braće Wright iz NoMeansNo. Zato su koncerti koje priređuju rokenrol događaji sezone. Tako bi trebalo da bude i u subotu, 15. aprila u AKC Fuzz u Nišu.

Podršku ovom bendu na nastupu u Nišu pružiće bend iz Knjaževca Two Stroke Engine, moonshine blues bend iz Knjaževca, nastao početkom 2016. Album prevenac pod nazivom “Mexican Standoff”, objavili su 2019. godine i promovisali ga na brojnim nastupima od kojih su najznačajniji na internacionalnom Nišvil Jazz festivalu, Festivalu alternativne kulture u Knjaževcu, kao i učešće na 5. Bunt Rok Festivalu RTS-a.

Ulaznice su u pretprodaji u Birtiji kod Dušana po ceni od 700 dinara dok će na ulazu biti 1000 dinara.

Najnovije vesti

Izdvajamo