-

NaslovnaVestiNajave koncerataAmerički indie rap super-duo Epic Beard Men stižu u Močvaru

Američki indie rap super-duo Epic Beard Men stižu u Močvaru

epic beard man

Američki indie rap super-duo Epic Beard Men, kojeg čine spoken word legende iz podzemlja Sage Francis i B. Dolan, stižu po prvi put zajedno 23. srpnja u klub Močvara.

Nakon godina pritisaka fanova da se udruže konačno se spajaju 2016., a krajem ožujka ove godine izbacuju debi album “This Was Supposed To Be Fun”. Aktualna promocija proteže se uglavnom na UK teritorij te stoga zagrebački koncert pripada među rijetke za ostatak Europe. Apsurdno ime Epic Beard Men prigrlili su kao podsjetnik samima sebi da je misija ovog dvojca potpuno suprotna teškim temama u solo projektima – ovdje se djelovanje „dvojice bradonja“ svodi na zabavu, baš kako ističe naziv prvijenca, no ipak ne udaljavajući se previše od prepoznatljivog im potpisa, kako osobnog, tako i politički nabijenog. Od smrtno ozbiljnog do zajedljivog i urnebesno smiješnog, “This Was Supposed To Be Fun” spaja klasičan breakbeat i ritam mašinu s grooveom soula i sub bassa uz gitare, violine, pa i brass sekciju. Nastavak je na njihov prvi EP “Season 1” iz 2018. te prvi singl “War On Christmas” iz 2017., a donosi između ostalih i kolaboracije sa Slugom, inicijalno poznatim po projektu Atmosphere, i Blue Raspberryjem iz proširene Wu-Tang obitelji.

Sage Francis naširoko je smatran jednim od najustrajnijih liričara svoje generacije koji je već kao dvanaestogodišnjak pohodio rap battleove inspiriran radom grupa Run DMC i Public Enemy. Stil gradi na iznimnim igrama riječi kojima stvara živopisne i inspirativne priče često potaknute nagomilanim javnim prezirom i osobnim previranjima. Na sceni primijećen 2001. kada izbacuje pjesmu “Makeshift Patriot” gdje je kritizirao američke medije tijekom terorističkog napada 11. rujna. Povezivanje s punk rock diskografima, kao i gostovanje na pjesmi “Let Them Eat War” benda Bad Religion, donijelo mu je poštovanje glazbenika i fanova rock svijeta. Iznimno cijenjen i prepoznat u krugovima slam poezije, karijeru tešku pet solo albuma začinio je osnivanjem nezavisne hip hop etikete Strange Famous Records na kojoj podupire autore sličnog mindseta.

Aktivist, scenarist i reper s diplomom spoken worda B. Dolan preselivši se 2001. na Rhode Island odmah se povezao s istomišljenikom Sageom Francisom. Upravo za njegovu etiketu izbacuje albume “The Failure” (2008.), “Fallen House, Sunken City” (2010.) i “Kill the Wolf” (2015.). Suosnivač je Knowmore.org posvećenoj povezivanju pojedinaca u ulozi širenja društvene odgovornosti i informacija o korporacijama. Glazbeno je surađivao s izvođačima kao što su Aesop Rock, Scroobius Pip, Dan Le Sac, Buck 65 i naravno, Sage Francis s kojim konačno osniva duo Epic Beard Men.

Zagrebački nastup u Močvari ovog prvoligaškog tandema dvojice majstora originalnih i besprijekorno maštovitih tekstova, ujedno i eksplicitnih političkih glazbenika te autsajdera rap svijeta, jedinstven je događaj ljetne sezone koji obećava nezaboravno iskustvo složeno od zajedičkog rada dvojca, ali i njihovih solo pjesama. Koncert će otvoriti Usce iz Siska, pobjednik Red Bull Raplike u Hrvatskoj koja okuplja najbolje freestlye repere u regiji. Pravim imenom Eric Jusic, Usce je član grupe IronWorx. Freestyleom se počeo baviti prije 10 godina.

U pretprodaji se ulaznice mogu nabaviti po cijeni od 80 kuna u Dirty Old Shopu (Tratinska 18). Na ulazu Močvare na dan koncerta za ulaznicu će trebati izdvoiti 95 kuna.