-

Agro metalci Seljačka buna prije Alestorma u Bašti KST-a

Seljačka Buna
foto: Anja Tvrtković

Agro metal mašina Seljačka Buna pružiće podršku veselim škotskim piratima, bendu Alestorm. Koncertni spektal će se održati u utorak, 8. avgusta u Bašti KST-a.

Early bird ulaznice su već rasprodate. Trenutno se ulaznice mogu kupiti po pretprodajnoj ceni od 3500 dinara preko Gigs Tix-a, a po ceni od 3400 dinara isključivo fizički u KST-u ili Zappa Baru.

Seljačka Buna je nastala u Beogradu 2005. godine i u raznim varijantama svira do kraja 2007. godine, kada se članovi razilaze na neodređeno vreme. Zbog interesovanja raje, bend se, sa izmenjenom postavom, okuplja ponovo u leto 2010. i počinje sa snimanjem demoa. U novembru 2011. godine, Seljačka Buna objavljuje debi album Buna je počela za online etiketu SMP Music. Promocija albuma sledi. Buna je od ponovnog okupljanja održala veliki broj koncerata širom Srbije i regiona i uglavnom biva pozitivno propraćena. U međuvremenu na YouTube kanalu izlaze nove pesme namenjene za drugi album, a avgusta 2013. i pesma “Boemska raspadija” kojom se najavljuje početak rada na drugom albumu “Brljantin! Epik!”. Snimanje albuma je započelo avgusta 2015. a završen je novembra 2016. Album je zvanično izašao na Youtube-u i Bandcamp-u 21. novembra 2016. Sledi ponovna pauza od tri godine i bend se trijumfalno vraća u zimu 2020 EP izdanjem “Vasprsnuće” i sa dva nova spota i rasprodatim klubom “Elektropionir” ustaljuje svoj status na sceni. Bend od tog momenta aktivno nastavlja sa radom do današnjeg dana.

Seljačka Buna svira samoproklamovani žanr “agro-metal”, gde je agro kombinacija tri termina: agro – kao povezanost sa majkom Zemljom i duhom seljaka-mučenika; agro – kao naglašavanje energičnosti muzike i agro – univerzalni znak za skretanje pažnje sa sebe iz World of Warcrafta i sličnih igara.

U muzici Seljačke Bune dominira metal zvuk sa primesama klasičnog rocka, bluesa i ethna. Tekstovi su mahom humoristički, sa satiričnom crtom i blagom kritikom trenutnog stanja u državi i svetu. Bave se temama ljubavi, religije, narodne epike, te rock i pop stereotipa.
Kao svoje muzičke uzore navode: Tenacious D, System of a Down, DVDA, Electric Six, Faith no More, SMF itd.

Bunu čine: Ivan Veljković Brada – glavni vocal, Vuk Nikolić Gazda Vuja – bas gitara, Marko Došen Šendo – bubnjevi, Stevan Radoičić Šarki – ritam i solo gitara, Uroš Pajić Paja – ritam i solo gitara.

Najnovije vesti

Izdvajamo