-

Naslovna Vesti Najave koncerata Agnostic Front stižu u zagrebački Vintage Industrial Bar

Agnostic Front stižu u zagrebački Vintage Industrial Bar

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.


U četvrtak, 29. lipnja, zagrebački Vintage Industrial ugostit će bendove Agnostic Front i Stronghold.

Agnostic Front su 1980. u New Yorku osnovali gitarist Vinnie Stigma, basist Diega i bubnjar Rob Krekus. Nakon učestalih promjena postave, 1982. na mjesto vokala dolazi Roger Miret, Ray Barbieri sjeda za bubnjeve, a Adam Mucci uzima bas te ostvaruju prva diskografska ostvarenja “Victim In Pain“, zatim “Cause of Alarm” na kojemu su surađivali s Peterom Steelom, pa “Liberty and Justice For…” te “One Voice“. Prvih nekoliko albuma danas su apsolutni klasici žanra.

Bend zadnju svirku održava 20. prosinca 1992. u CBGB-u, no 1996. se na inicijativu Stigme i Mireta ponovno okupljaju, te s novom postavom 1998. objavljuju album “Something’s Gotta Give“, da bi 1999. uslijedio “Riot, Riot, Upstart“. Slijede albumi “Dead Yuppies“, “Another Voice“, a 2006. objavljuju DVD “Live at CBGB” kojim su proslavili 25 godina postojanja. Naredne godine izlazi “Warriors” koji unosi nove stavke u zvuku, s više crossover thrasha, a 2009. izlazi remasterizirano izdanje albuma prvijenca “Victim In Pain”.

Album “My Life My Way” objavili su 2011., da bi 4 godine kasnije izbacili jedanaesti studijski album “The American Dream Died“.

Također su dio filma “The Godfathers Of Hardcore” koji na vrlo otvoren i iskren način govori o 35-godišnjoj karijeri benda, odrastanju na opasnim ulicama New Yorka, nastanku scene, te utjecaju Mireta, Stigme i njihova benda na mnoge svjetski poznate glazbenike kao što su, među ostalima, Kirk Hammett, Scott Ian i Phil Anselmo te bendove Madball, Sick Of It All, Hatebreed i drugi.

Ulogu domaćina preuzet će zagrebački hardkoraši Stronghold. Bend djeluje od 2001. godine, a sviraju svojevrsni miks old-school NYHC-a i metaliziranog punka. Tekstovima propitkuju socijalnu osviještenost onih koji slušaju (a ne čuju ili niti ne žele). 2002. su snimili demo, a dvije i pol godine kasnije uslijedio je i prvi DIY album u pravim drunk-core bojama. Dvije i pol godine kasnije izbacuju prvi studijski album “Stronghold“. Postava se u međuvremenu izmijenjala, a bend i dalje koristi, kad život dopusti, svaku priliku da se ukaže na pozornici.

Za ulaz treba izdvojiti 65 kn, tj. 75 kn na dan koncerta. Pretprodaja: Vintage Industrial i Kavez (Savska 160) te Dirty Old shop (Tratinska 18).