-

Na današnji dan – 16. avgust/kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1949 – Rođen je Scott Asheton, najpoznatiji kao bubnjar benda The Stooges. Jednostavan i primitivan zvuk koji je stvarao poslužio je kao šablon mnogim pank bendovima koji su nastali kasnije.
1958 – Rođena je jedna od najuticajnijih figura popularne kulture, američka kantautorka poznata kao „kraljica popa“, Madonna Louise Ciccone. Sa više od 300 miliona prodatih primeraka albuma, ušla je i u Ginisovu knjigu rekorda kao najprodavaniji ženski izvođač svih vremena.
1962 – Dvanaestogodišnji „mali“ Stevie Wonder je objavio svoj prvi singl “I Call It Pretty Music (But The Old People Call It The Blues)”– Njegova pratnja na bubnjevima bio je niko drugi do zvezda soul muzike, Marvin Gaye.
1976 – Obvjavljena je europop pesma švedske grupe ABBA, „Dancing Queen“, kao vodeći singl sa njihovog četvrtog studijskog albuma, „Arrival„. Ubrzo je postala svetski hit, osvajajući top liste širom sveta, dok je u Americi jedina njihova numera koja je postigla status „hita broj jedan“.
1977 – Preminuo je Elvis Presley, američki pevač i glumac koji je za života stekao status „kralja rokenrola“. Smatran je jednom od najznačajnijih ikona kulture 20. veka, čemu su doprinele njegove energične interpretacije pesama i seksualno provokativni stil nastupa, dovevši ga i do uspeha i mnogih kontroverza.
1989 – Četvrti studijski album grupe Red Hot Chili Peppers, „Mother’s Milk“ objavljen je na današnji dan. Postigao je veći komercijalni uspeh nego prethodna tri albuma, a nakon što su bend napustili Hilel Slovak i Jack Irons, te se pridružili John Frusciante i Chad Smith.
2018 –  Kraljica soula, Aretha Franklin, napustila nas je u 76. godini nakon teške bolesti. Tokom karijere je prodala više od 75 miliona primeraka albuma, osvojila 18 Grammy nagrada i postigla više od 15 hitova koji su se našli na top 40 listama.