-

Festival muzičkog dokumentarog filma Dok’n’Ritam u Domu kulture „Studentski grad“ od 20. do 23. septembra

Darko Rundek 18.09. Hala Pinki Sremska Mitrovica-0148. Festival muzičkog dokumentarog filma – Dok’n’Ritam biće održan od 20. do 23. septembra u Domu kulture „Studentski grad“.

U okviru Work in progress programa na festivalu će biti predstavljeni muzički dokumentarci koji su u procesu nastanka.

Prvog dana festivala u sredu, 20. septembra u prostoru Klub Magistrala/Kvadrikula od 17 časova, autori će predstaviti rad na filmovima Južno od sreće i Izvan vremena.
Muzički sastav Neverne bebe deluje na sceni više od 30 godina. Članovi ovog popularnog sastava su školovani muzičari, ali sa rokenrol nervom koji se kod klasično obrazovanih muzičara ne sreće često niti održava tako dugo na sceni. Naziv fima/serije je Južno od sreće. Režiju potpisuje Bojana Krstić. O dokumentarcu u nastajanju govoriće članovi sastava Milan i Vladan Đurđević i izvršna producentkinja Marijana M. Rajić. Izvan vremena je dugometražni dokumentarni film posvećen našoj velikoj umetnici Bilji Krstić, koji je u fazi postprodukcije i premijera se očekuje 2024. godine. Dokumentarac će predstaviti autorka Branka Bešević Gajić i producent Oliver Paunović.

U petak, 22. septembra u istom prostoru Doma kulture u 18 časova rad na filmu predstaviće ekipe filmova Treći svijet i Praslovan.

Film Treći svijet nije klasična biografska filmska priča o grupi Haustor nego istraživanje odnosa Srđana Sahera i Darka Rundeka, odnosno poetizacija uticaja koji su oblikovala te dve različite autorske figure, odnosno Haustor u prvoj fazi na čelu s kultnim albumom Treći svijet. Rundek i Saher, kao i ostali članovi postave s albuma Treći svijet, uključeni su u stvaralački proces dokumentarca, čime film postaje i njihovo delo u drugačijem mediju, a sadrži i ekskluzivne snimke okupljanja benda u studiju za nastanak nove dub verzije pesme Treći svijet i još jedne potpuno nove pesme. Produkciju potpisuje Interfilm, i ovo je prvo predstavljanje filma nakon završetka jedne snimajuće faze. Dokumentarac čiju premijeru publika željno isčekuje, predstaviće scenarista i reditelj filma, Arsen Oremović. Praslovan je radni naziv dokumentarno-igranog filma o životu Zorana Predina, lidera Lačnog Franca, saputnika Arsena Dedića, šansonjera, ljubitelja košarke i oca petoro dece. Više od 40 godina karijere, 40 albuma, 7 knjiga. Kroz film koji prati ovog velikog eksju umetnika vode nas Đorđe Balašević, Gabi Novak, Manjifiko, Branko Đurić, Boris Dežulović…Specijalno za snimanje filma napravljen je muzej voštanih figura Zorana Predina u Mariboru. Dokumentarac u nastanku predstaviće reditelj Slobodan Maksimović.

Dokumentarac Autoput bluza biće predstavljen u subotu, 23. novembra. Reč je o ostvarenju čija je tema istorijat bluza. Film je u fazi postprodukcije, i deo je serijala “Muzika, ljubav, strast… ili više od toga” koji potpisuje Dokumentarni program RTS. Veći deo filma sniman je na autentičnim lokacijama u Americi, a glavni protagonista u ulozi naratora je frontmen benda Texas Flood, Nenad Zlatanović. Film će predstaviti koautori Branka Glavonjić i Miodrag Kolarić.

I ove godine festivalsku publiku očekuje bogat takmičarski program, specijalni program i koncerti. Super 8 specijalni program donosi premijeru filma “Riffs of Revolution”, kao i projekcije filmova Sretno dijete i YU Grupa – Trenutak sna.

Program festivala nalazi se na linku https://www.doknritam.com/events-1