-

Zvučni manifest raskošnih Kruševljana u Mikser Hausu

ZAA
ZAA / foto: Nemanja Đorđević

Beogradski Mixer house je tresao ZAA uz podršku beogradskog Teškog Zuluma i DJ-dua Funky Brothers.

Pravi klupski funk sedamdesetih je odzvonio Hausom malo posle najavljenog vremena početka eventa i dok su ljudi lagano pristizali, kako to i inače biva u ovom gradu, „The Meters“, „Funkadelic“ i ostali funk zvuci nizali su se niz plejer.

Nastup Teškog Zuluma je ispratio propriličan broj ljudi. Bend čine sjajni muzičari od kojih je svaki stigao da pokaže svoje sviračko umeće. Istakli su se duvačka sekcija (truba i saksofon) koje su dale na punoći zvuka, kao i solo gitara Igora Mitića čije su teme, prolaznice i solaže učinile pesme zanimljivijim pošto im, po mom mišljenju, autorski rad nije jača strana. Vokali su u suštini intonativno precizni, ali zvuče isto u svakoj pesmi i padaju u senku instrumentacije benda. Bend je uprkos odličnoj svirci, nažalost ostavio slab utisak jer je najenergičniji deo odradio na početku i u sporom ritmu priveo nastup kraju.

ZAAOko ponoći je na binu izašao ZAA i na oduševljenje publike otpočeo svoj sjajni nastup. Kako je ovaj koncert predstavljao promociju njihovog najnovijeg i najzrelijeg ostvarenja „What About“ tako je i sinoćni repertoar bio fokusiran na pesme sa navedenog albuma.
Svi koji su iole upućeni u rad ovog sastava znali su šta da očekuju; mešavinu rege/dub zvuka i punokrvnog, glasnog roka. I bend je zaista ispunio sva očekivanja. Ritam sekcija je utegnuta, fokusirana, bubanj i bas su u sjajnoj međusobnoj komunikaciji što doprinosi celokupnoj energiji koju bend pruža, a ima je u izobilju. Gitarske deonice su diverzne, variraju od kreativnih melodija, propraćene suptilnijim i čistijim tonom sa ponekim dodatnim efektima koji proširuju zvučnu sliku i daju specifičnu atmosferu, do prljavih, distorziranih rifova koji totalno menjaju koncepciju zvuka, ali ne zvuče nasumično. Tu „rok“ postavu benda dopunjuju klavijature čija je uloga suptilna, ali važna i saksofon koji svira glavne teme u pesmama i na neki način „vodi“ u instrumentalnom delu. Na sve to se nadovezuje jedinstvena Sanja Vučić. Ona svojim vokalom i interpretacijom izbija u prvi plan, a stavom i izgledom dominira na sceni. ZAA je jedan od najvažnijih izvođača na domaćem terenu i koji ima šta da kaže. Bend koji treba videti uživo.

ZAASve ovo je propratila sasvim dobra organizacija. Tehničkih problema gotovo da nije ni bilo, a bendovi su zvučali sjajno zahvaljujući znanju i profesionalizmu ton majstora Milana Barkovića Bareta. Prostor Mikser Hausa nije idealan za koncertne manifestacije, pre svega zbog problema sa zvukom jer nije dovoljno akustičan prostor. Ipak, Mikser je jedan od poslednjih bastiona organizovanja događaja sa nekakvim smislom i značajom za kulturu u ovom gradu. Nedopustivo je da se tokom chageovera oseća neprijatna tišina jer ne ide nikakva muzička podloga istog, ali izgleda da niko nije mislio na to.

Besprestano sviranje turneja daju sliku o ovom bendu kao o jednom složnom kolektivu koji ima neizdrživu želju da pokaže šta zna i pobedi. Jasno je da se bore protiv svega onoga što je loše ovde. Poput prosvetitelja Sanja Vučić sa svojim pomoćnicima ne silazi sa točkova turneja i izgleda kao da je na nekoj viteškoj misiji u borbi za bolje sutra. Oni su preživeli „99 Hope“, oni znaju šta su to „Good Things“, oni idu „Foot by Foot“, oni vole „Uncodintional“, oni gađaju u srce sa „Summer Rain“, oni su „Irie and Kool“, oni su apsolutni „Fire!“ Radoholičarski, koncentrisano, precizno, ZAA izgleda kao da ne zna za prepreke i ništa ih u skorije vreme ne može zaustaviti. Pretendenti za tron na postojećoj sceni, ali ako su pametni moraju svoj dar podeliti sa drugima izvan granica naše male domovine. Nadam se da znaju kako. ZAA!

GALERIJA FOTOGRAFIJA

ZAA