-

NaslovnaReportažeZosterov koktel u uzavrelom Subbeernom centru

Zosterov koktel u uzavrelom Subbeernom centru

Zoster Subbeerni centar Beograd
foto: Milica Simić

Beograd je juče imao priliku da, po treći put ove godine, ugosti izrazito aktivnu mostarsku grupu Zoster. Nakon nastupa na Beer gardenu i Beer festu tokom ovoga leta, još jedno mesto sa aluzijom na omiljeni napitak odraslih (što je i logično, jer je organizator sva tri događaja isti) dočekalo je simpatičnu skupinu spremnu da oboji masu u Subbernom centru u sve boje ovoga sveta ili, barem, boje havajske košulje.

Da bi od samog početka dodatno podgrejali publiku u već uzavrelom klubu, krenuli su udarnički sa, naravno, “Gavrilom”. Kontakt je ekspresno stvoren i, budući da su svoj osnovni repertoar trimovali samo na hitove, očekivao se koktel svih tih pesama koje se protežu u prethodne dve dekade direktno iz Herceg Bosne. Tako i bi, đusk se nastavio uz “Sve u svoje vrijeme” i horsku parolu “sve, sve, sve” kada se videla moć benda, koja možda nije kao moć Dubioze kolektiv, ali, hvala Bogu, možda i postoji dobar razlog za to. Svakako, njihov zajednički doprinos regionalnoj sceni stavlja Bosnu u sam centar i udarničku snagu postjugoslovenske škole rokenrola sa svojim specifičnim muzičkim izrazom i (a kako drugačije) autentičnim bosansko-hercegovačkim šmekom.

Zoster Subbeerni centar Beograd

Dakle, veći deo publike peva svaku pesmu uglas sa Mariom koji šmekerski đuska na bini, neretko sa cigarom u ustima i plešući sa stomačićem koji kao da se trudi da izađe iz havajske košulje. Uvek na visini zadatka i naučen da svojom dinamikom prenese energiju benda na publiku, ima veoma lak zadatak da đuska uz muziku svojih muzičara. Ako je tvoj bend dobar, đuskaćeš bez i da ti to iko traži. Takav je slučaj i sa “Policijom” gde se prepliću dva različita, ali veoma zarazna ritmična koncepta, terajući i ruku mučenog konobara da se, lakat iznad ruku i glava uzburkane mase, njiše u ritmu “rock me baby”. Ako taj čovek ne zarađuje krvav dinar i ne zaslužuje beneficirani radni staž, ne znam ko ga onda zaista zaslužuje.

Ubrzo se, između svih tih načičkanih glava, počeo probijati miris starog leka dodatno bacajući publiku na sledeći stepenik dobrog raspoloženja. U isto vreme kulminacija programa sa setom “Imači kada”,  pesmom “Banana stejt“, kao himnom potlačenog proletarijata u kandžama stranog privatnog sektora, letnjim ljubavnim hitom “Utopija” dobija svoje malo finale u vidu njihove možda najizlizanije pesme “Ko je jamio, jamio”, uvedene poznatim udarcima u indijaner i timpan. Tu je najveća moć Zostera, da tako ubedljivo odsvira svaku svoju pesmu i na toliko visokom nivou da shvatiš koliki su hitovi njihove pesme.

I posle toga nastavljaju da menjaju brzine po principu prva, druga, treća surferskim manirom uz “Izbeglicu” da bi se onda vratilo na drugu uz “Sve čega nema”, pesme na čiji bi tekst i kompoziciju i sam Darko Rundek bio ponosan, dakle na momente totalno haustorski, što bi se dalje pretvaralo u marširajuću poskočicu pesme “Bezbolnim palicamaoni tuku bezbolnim palicama, u glavu te biju horski otpevanu od strane izuzetno zabavljene publike.

Zoster Subbeerni centar Beograd

Sam set se završavao jednako jakim intenzitetom kao i na početku sa “Volio sam te” i finalem sa tušom na “Američkom filmu”. To, naravno, nije značilo kraj jer je publika tražila da se odsvira još. Nakon kojeg minuta gromoglasnog poziva na bis, petorka se vraća na binu i izvodi još jednu (ovoga puta laganu) stvar  “Vrijeme će doći”.

Preko sat i po Zostera nadmašilo je nastupe tokom leta, barem prema minutaži i sadržaju svoje set-liste, a samim tim i prema dužini nastupa, jer je, čini se, onaj na Beer festu bio prekratko zadovoljstvo publike. Večeras je publika od početka do kraja bila raspoložena za žurezu, a Zoster je očekivano dobro odgovorio na taj poziv. Najviše su to ispoljili pri stvaranju uzavrele atmosfere poput mostarskog leta gde se ljudi osvežavaju i okrepljuju skakanjem ili brčkanjem u hladnoj Neretvi ili ispijaju Zosterov koktel kakav je Beograd video, čuo, probao, osetio i ostao navučen na njega tokom cele ove godine.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Zoster Subbeerni centar Beograd