-

Zoster u uzavrelom Domu Omladine

Zoster
Zoster u Domu omladine Beograda / foto: Nemanja Đorđević

Beogradska publika se uželela mostarskog benda koji pola decenije nije svirao u srpskoj prestonici. Nakon odličnog koncerta u Novom Sadu očekivanja su bila velika i za ovaj. Gomila ispred Doma omladine je naslućivala ispunjenost “Amerikane“ što se ubrzo pokazalo kao tačno. Zoster stupaju sa osmehom na binu ne znajući kakav koncert je pred njima.

ZosterSvirka je otpočeta numerom “Sve čega nema“ uz koju je zagrevanje benda i publike nagoveštavalo odličan provod. Do samog početka singla “Gavrilo“ koji se nalazi na njihovom novom albumu “Srce uzavrelo“, sala “Amerikana“ je bila potpuno ispunjena. Publika je svežu kompozicuju prihvatila kao da je svirana koncertima unazad. Mostarci nakon toga “uzimaju pravdu u svoje ruke“ sa numerom “Policija“, što njihovi gosti odobravaju prskanjem pivom i energičnim skakanjem. Pevač i frontmen benda, Mario Knezović više nije mogao da krije radost što je publici stavio do znanja: “Nije nas bilo u Beogradu pet godina, pogledajte sad ovo, neverovatno“, i uz kratku pauzu nastavio “hvala vam, divni ste!“ Posle poljuljanih emocija bend odlučuje da smiri strasti pesmom “Budi svoj“ i daje predah neumornim fanovima. Lagani talas se nastaljva uz numeru “Imači kada“ koja je ispraćena stotinama glasova do samog kraja. Obostrano oduševljenje mase i benda se provlačilo čitave večeri u akustičnoj sali Doma omladine a tek su usledili specijaliteti za gladne slušaoce.

ZosterKreće njihov poznat hit “Ko je jamio“ uz koji fanovi “kradu“ još pozitivnih vibracija sa bine, pevajući gotovo celu pesmu. Bend nastavlja “Bezbolnim palicama“ da gruva što je publika glasno ispratila na početku a još glasije na kraju tako da su reči dugo ostajale i po završetku numere. Beogradska sala se preselila u egzotične predele sa “Utopijom“ i lagano se prepustila sunačanim zvucima. Nakon toga nam prikazuju život u “Banana Stejtu“ na “svahiliju“, kako je Mario poručio. Izvrsni gitarsta Atilla Aksoj uvodi nas u “Američki film“ sa moćnim bluz rifom na početku pesme kako bi bend priveo svirku kraju.

ZosterZoster napuštaju binu i u tom trenutku kreće gromoglasna buka za očekivani bis. Bend izlazi i uz naprasno oduševljenje fanova započinje bis sesiju.Sviraju “Emina on d trip“ i balkansku Kaliforniju –“Hercegovinu“ koju je publika dvominutno ispratila jednim glasom na
kraju. Posle numere “Zjeva im se“ bend ponovo napušta binu ali euforično skandiranje publike ih vraća na prvobitno mesto. Sledi iznenađenje kada im se na bini pridružuje glumac Sergej Trifunović kako bi nam zajedno poručili odakle smo. Atila sirovim bluzom započinje pesmu ‘‘Iz pičke sam materine“ dok se Mario i Sergej smenjuju na mikrofonu tokom čitave kompozicije. Publika je ovaj desetominutni šou ispratila punim glasom. Pred sam kraj bend se poklanja sa speciajnim gostom uz odjeke refrena. Ljudi lagano napuštaju salu misleći da je program završen. Nedugo nakon toga se čuje dobro poznat zvuk pesme “Majka Jamajka“ koji rulju sa oduševljenjem vraća pred bend. Uz zahvaljivanje grupe po ko zna koji put beskonačan koncert se konačno završava.

Publika iz Beograda dugo je čekala na bend Zoster ali se to čekanje isplatilo provodom koji je trajao dva sata i dvadeset minuta. U taj vremenski period uspeli su da stave oštre i meke zvuke, da publiku ubace u mirni trans i haotični delirijum. Svako ko nije imao prilike da prisustvuje ovom užitku moći će to da učini večeras kada se bend ponovo vraća u Novi Sad.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Zoster