-

Zoster u Sarajevu: Utopija na sarajevski način

Zoster Subbeerni centar Beograd
foto: arhiva

U rasprodanoj sarajevskoj Slogi, sinoć je održan koncert grupe Zoster. Miješajući stare, i pjesme sa novijih albuma, dobili su dobitnu kombinaciju za atmosferu koja nije popuštala od prve, pa sve do posljednje pjesme. Već poslije same najave koncerta, te ubrzo i rasprodanih ulaznica, Zoster je najavio potpunu ludnicu u koju su bili uključeni svi sinoć prisutni u Slogi.

Koncertu je prethodio singl koji je izdat prije mjesec dana, ali je već postao veliki hit “Čovjek zvani cinjenica“, te izbacivanju novog albuma “Najgori“.

U samoj publici, koja je bila izmiješana i mladim i starim, vladao je jedan poseban vajb koji može napraviti samo Zoster. Svaki dio sale bio je popunjen, te je na trenutke izgledalo da se pola osoba provuklo ispred redara. Ogroman broj publike sinoć, pokazatelj je da je Zoster uvijek dobrodošao u Sarajevo.

S nestrpljenjem čekao se trenutak kada će članovi benda izaći na binu, što je dovodilo do spontanih zvižduka, uzvikanja imena benda. U klasičnom terminu početaka koncerta u Slogi, Zoster je na čelu sa Mariom Knezovićem na binu izašao u 21:30h, te pjesmom “Kuda idu svi ti ljudi“, otvorio prvi nastup Zostera u 2023. godini u Sarajevu.

Sve čega nema“, “Sve u svoje vrijeme“, “Policija“, bile su pjesme koje su razigrale veliku masu ispred bine. Provjeravajući preglede pjesama na Youtube-u, kod Zostera često publika vrlo dobro zna i one sa puno manje pregleda, kao što su “Majka Jamajka“ i “Izbjeglica“. Bend je iskoristio koncert da uživo izvede i neke nove pjesme kao što su “Čovjek zvani činjenica“ i “Čovjek želi da je ptica“, koje je publika odlično prihvatila pjevajući svaki stih uglas sa Mariom.

Dalje je nastavljeno sa provjerenim hitovima “Banana Stejt“, “Utopija“, “Ko je jamio“, koje su napravile totalni rusvaj među publikom. Starija je publika držala korak sa mlađom, pokazujući tako da još uvijek mogu na svojim leđima iznijeti atmosferu jednog koncerta. Pjesme koje su uslijedile nisu usporavale ritam prethodnih, te su se redale “Volio sam te“, “Gdje sam bio ja“. Pjesma koja je najduže trajala, te ujedno i bila numera koja je najavila kratku pauzu, bila je “Američki film“.

Mario je, što je postalo tradicija zadnjih par godina, nastupao u havajskim košuljama, koju je na pauzi zamijeni ekstravagantnim mantilom. Prvom pauzom već se polako nagoviještavao kraj druženja Sarajeva i Zostera. Poslije kratke stanke, na binu je prvo izašao bend bez Marija, koji je počeo svirati uvodne tonove pjesme “Gavrilo“, koju je publika počela sama pjevati i prije nego što je Mario izgovorio prve stihove na mikrofon.
Bezbolnim palicama“, bila je posljednja brža pjesma koja je izvedena sinoć, a pjesme koje su privele koncert kraju bile su lagane balade “Plačeš“, “Realna TV“.Pesma koja je zatvorila sinoćnji koncert u Sarajevu bio je hit iz 2012. godine “Budi svoj“.

Predstavljajući bend, Mario se ujedno zahvalio svima koji su odvojili vrijeme da dođu na koncert Zostera. Zoster je sigurno na bh. i regionalnoj sceni jedan “usamljeni jahač“, spajajući reggae i tradicionalne melodije koje u cjelini daju ono zbog čega je Zoster drugačiji od svih.