-

NaslovnaReportažeZoran Čalić i Gatuzo žestoko u Beogradu

Zoran Čalić i Gatuzo žestoko u Beogradu

Gatuzo, foto: Marija Veljković
Gatuzo; Foto: Marija Veljković

Na zajedničkom koncertu u Mixer Houseu imali ste priliku da čujete kvalitetnu svirku koju su priredili Zoran Čalić Bend i Gatuzo. Poznati gitarista nas je vratio par decenija unazad svirajući numere Majki, dok je hrvatski dvojac prikazao noviju formu garažnog roka.

Zoran Čalić
Zoran Čalić

Zoran je otvorio program pesmama ‘‘Kako ostat čovek“ i “Teško vreme“. Nakon toga sledila je, u odnosu na originalnu koju izvode Majke, agresivnija verzija numere “Želim da te vidim“, a zatim i pesma “Ruku mi daj“ koju prati klasičan rock’n’roll rif. Numerama “Prolazi noć“ i “U žaru borbe“ grupa je upoznala slušaoce sa stilom u kojem će verovatno stvarati nove kompozicije.

Sastav je svirku priveo kraju pesmom “Kao stranac“, čiji original izvodi Josipa Lisac, a ova verzija je intezivnija od originalne i više podseća na hard rok nego na pop. Zoran je nakon toga napustio binu uz aplauz odabrane publike koja je svirku ispratila u opuštenoj atmosferi.

Inače, Zaran Čalić Bend je oformljen tek ovog leta i čine ga Zoran Čalić na gitari i vokalu, Ivo Rimc na bubnjevima i Jernej Kržić na basu. Fokusiraju se na tvrd zvuk sa oštrim bluzom, a verovatno je da ljubitelji ovog muzičkog žanra nestrpljivo iščekuju njihove nove autorske pesme.

Petar Kosanović
Petar Kosanović

Pre očekivanog dvojca Gatuzo, gitaru je uzeo gost iz Londona, Petar Kosanović koji je priredio gostima akustičnu bluz svirku. Izveo je svoje numere ‘‘Fallin rain“ i “What the answer would be“ kao i jedan instrumental u, kako on kaže, stilu Lightnin’ Hopkinsa.

Na vrhuncu večeri na binu su se popeli Damir Trkulja Šiljo na gitari i vokalu te Goran Martinjak za bubnjem. Njih dvojica čine sastav Gatuzo, a koji je po mišljenju muzičkih kritičara trenutno najperspektivniji rok bend u Hrvatskoj. Nagrađeni su Porin i Status nagradom u 2008. godini, a trenutno je u fazi izrade i njihov nov album “Megalomania“.

Gatuzo
Gatuzo

Singlom “Oni govore“ energično su otvorili svoj nastup i uveli publiku u predstojeći program. Nastavili su pesmom “Gdje Idemo“ koju uz njihov eksplozivan rok zvuk krase i bluz dionice. Za ovaj dvojni sastav je karakteristično da svakim albumom eksperimentišu kako bi konačno došli do željenog zvuka. Sledio je singl “Samo čovjek“ sa njihovog drugog albuma “!“, a potim i  pesma “Oslobodi strah“. Kratkoročnu tišinu prekidaju numerom “Budi glasniji“ koja je odmah nakon izlaska albuma “Gdje Idemo“ zauzela mesto na radijskom programu. Dvojac se za kraj od publike oprostio pesmom “Prljave ruke“ i uz aplauz napustio scenu.

Ovo veče je bilo upotpunjeno  gitarom, kako zvukom iz osamdesetih tako i svežim garažnim tonom. Sastav Zorana Čalića i Gatuzo danas sviraju i u Novom Sadu, a svako ko želi da uživa u ovom muzičkom spektru imaće priliku za to u klubu Quarter.