-

Naslovna Izdvajamo Zoran Čalić Band u Beogradu: Veče istinskog rock'n'rolla

Zoran Čalić Band u Beogradu: Veče istinskog rock’n’rolla

Zoran Čalić Band
Zoran Čalić Band / foto: Nemanja Đorđević

Sinoć se, u okviru Paralela – Beogradskog Festivala Subkulture, beogradskoj publici predstavio Zoran Čalić Band. Nastupivši u KC Gradu, ovaj sastav, predvođen gitaristom kultnih Majki, promovisao je svoj debi album “U moru i plamenu“.

Zoran Čalić BandDolazak jeseni podstakao je sezonu klupskih svirki, čija je intimna i zadimljena atmosfera kao stvorena za rock’n’roll. Oko 22 sata, svetla su se prigušila i bend je izašao na binu, započevši nastup pesmom “Jedino ljubav”. Prva numera bila je dovoljna da  se publika upozna sa pozitivnim pogledom na svet kakvim njihov debi album odiše. Odmah je postalo jasno da su rešili počastiti obožavaoce autentičnim koncertom.

Nakon nje, usledile su laganije “Sjaj u noći”, te “Iz daljine”, jedine pesme sa albuma čiji tekst potpisuje sam Zoran Čalić. Ispratio ih je hit “Ruku mi daj” u čijoj izvedbi su podjednako uživali i bend i publika koja je svaku numeru ispraćala ovacijama. Pokazalo se da je Čalić okupio dobar sastav, okrenuvši se saradnji sa slovenačkim muzičarima i sastavivši bend koji, pored njega, čine Ivo Rimc (bubanj), Jernej Kržič (bas) i Andraž Mazi (pedal steel & gitara). Nastup nije mogao proći bez filozofske “Kako ostat čovjek”, čiji su jači zvuk i gitarske deonice doveli veče do vrhunca. Iako je album podeljen na dva dela, A i B stranu, od kojih je jedna žešća, a druga nežnija, na koncertu su one bile izmešane, te je usledila balada “Iza zvijezda”, nakon koje se ritam ponovo ubrzao, a Rimcu je ostavljeno prostora da odsvira solo na kakvom bi mu mnogi muzičari pozavideli.

Zoran Čalić BandOmaž Majkama pružen je pesmama “Sam”, čije izvođenje je Čalić posvetio Sonji Savić“Bilo je davno”“Nije lako”, odsviranim, naravno, u stilu novookupljenog sastava, kome ipak bolje leže vlastite pesme. Sledila je obrada “Kao stranac” Josipe Lisac, da bi se zatim vratili svom albumu i pesmama “Kao sjene”, “Put” i “U moru i plamenu”, kojom je koncert završen.

Prvim albumom za koji se hrabro latio mikrofona, Zoran Čalić je slušaoce upoznao sa vizijom, sasvim ličnom i drugačijom od njegovih dosadašnjih projekata, otkrivši razvoj sopstvenog izvrsnog rock’n’roll stila kakvog uvek manjka na domaćoj sceni. Premijernom beogradskom svirkom, bend je pružio kvalitet i energiju poput onih na snimku, navevši obožavaoce da željno iščekuju dalji rad ovog sastava.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Zoran Čalić Band

Save