-

NaslovnaReportažeZona Iskljuchenja u Sarajevu: Zona rock'n'rolla

Zona Iskljuchenja u Sarajevu: Zona rock’n’rolla

Duga koncertna pauza izazvana pandemijom korona virusom podijelila je bendove u dvije skupine. U jednoj su oni bendovi koji nastupima pokazuju značajan pad u radu, dok je druga skupina zadržala kontinuitet i kvalitet svojih nastupa. Sinoćnjim koncertom u sarajevskom AG Clubu, Zona Iskljuchenja pokazala je da sigurno pripada drugoj grupi bendova, donoseći na binu neosporni muzički kvalitet, drskost, uštimanost benda do perfekcije, i odličnu energiju koja se u Sarajevu na koncertima dugo nije osjetila.

Koncert najavljen u 21h, kasnio je izdržljivih 45 minuta kada je strpljenje prelazilo u nestrpljivost. Bez ikakve uvodne riječi i štimanja, Zona Iskljuchenja započela je koncert pjesmama “Priča“ i “Grad“, koje su najavile odličan i agresivan koncert. Dok je publika polako ustajala sa svojih rezervisanih stolova i stolica približavajući se bendu, ređale su se “Zauvijek mlad“, “Bez odraza“… Naredne dvije numere bile su prava injekcija za publiku kada je krenula poznata sevdalinka “Oči moje“ u rock-metal aranžmanu benda. Odmah nakon nje, kao što kaže klavijaturista benda:“Kad smo već krenuli sa sevdahom“, uslijedila je “Emina“, također sevdalinka odsvirana u maniru prepoznatljivog zvuka Zone Iskljuchenja.

Da ne bi kojim slučajem pokvarili odličnu atmosferu stvorenu ranijim pjesmama, nastavljeno je sa provjerenim hitovima “Boje jeseni“, “Jutro mijenja sve“. Nakon veoma jakog naboja i tempa koji je držao bend sve vrijeme, uslijedilo je par balada “Oktobar ’90 i neke“, “Sam“…


Kako poslije tišine uslijedi oluja, tako je i bend poslije balada krenuo opet tempom sa početka koncerta pjesmama “Sav taj smrad“, “Putnik“, “Trenutak, sat, il’ godina“.
Svi bendove svoje najveće hitove ostavljaju za kraj, tako je i Zona Iskljuchenja pjesmama “Ljubav“, “Sve što tebe dotakne“, “Ikar“, i pjesmom “Vila“ koja je odsvirana u unplugged verziji završila sa glavnim dijelom koncerta, ili tačnije, samo pokušala završiti.
Zona je jedan od rijetkih bendova koji tokom nastupa konstatno razgovara sa publikom, tako da se koncert završio ispunjavanjem želja publike, te su za kraj odsvirane pjesme “Emina“, tokom čije izvedbe već tradicionalno publika čučne čekajući refren kada se svi “ispaljuju“ u zrak. Ponovno odsviranom pjesmom “Jutro mijenja sve“ završen je koncert Zone Iskljuchenja u Sarajevu.

Okupljena publika u AG Clubu došla je iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine što pokazuje da se ovaj bend, iako iz Goražda, sluša po svim dijelovima BiH, a sigurno i šire. Nadamo se da za naredni koncert Zone Iskljuchenja u Sarajevu nećemo morati opet čekati 2 godine, te da će nam se vratiti u što skorije vrijeme.