-

NaslovnaReportažeZimska idila sa punkerima u klubu Quarter

Zimska idila sa punkerima u klubu Quarter

Stefan Savićhttp://flickr.com/photos/stefansavic

Fotografija, biciklizam & Rock 'n' Roll

Brkovi
Brkovi; Foto: Stefan Savić

Prvo izdanje festivala Zimska idila odžano je sinoć u novosadskom klubu Quarter. Nastupili su publici dobro poznati Gužva u 16ercu, Atheist Rap i Brkovi koji su prethodne godine imali odlično posećene samostalne koncerte u Quarteru, tako da se i ovaj put mogao očekivati u potpunosti ispunjen koncertni prostor. Karakteristično za ovaj festival jeste to što je baziran na prijateljstvu između tri benda.

Novosadska publika, u dobroj meri pojačana gostima iz drugih gradova, počela je da se skuplja već oko 20:30. Da će atmosfera biti na vrhunskom nivou govorila su horska pevanja i skandiranja mnogo pre samog početka nastupa prvog benda. Kao prvi bend nastupili su osiječani Gužva u 16ercu, koji odavno imaju bazu fanova u Novom Sadu.

Koncert su počeli poznatim hitovima kao što su „Zapad“, „Slavuj“, „Govori se da me varaš“, koju su posvetili novosadskoj publici, te nastavili sa kombinacijom starih pesama i pesama sa novog, brzo prihvaćenog albuma. Šutka koja je počela istog trenutka kada i prva pesma nastavila se tokom celog nastupa benda.

Važno je napomnuti da je koncert počeo uz minimalno kašnjenje i da je satnica, kao što su organizatori najavili, bila ispoštovana tokom cele večeri. Bend je još odsvirao „McDonalds“, „Voljenje“, odlično prihvaćenu „Vođa plemena“, te „Pravo glasa“ koju su posvetili novoizabranoj predsednici. Za kraj koncerta odsvirali su nešto laganije pesme „Šupak“ i „Neko kao ti“ na kojim im se pridružio Radule iz Atheist Rapa. Sve u svemu, bend je napravio odličnu atmosferu i pripremio publiku za nastup Atheista, kako sami kažu njihovog benda-majke.

Atheist Rap
Atheist Rap

Domaćini festivala Atheist Rap otvorili su svojih sat vremena nastupa pesmama „Zapadna Evropa“, „Ja sam video video“, „Letnji hit“. Već početkom njihovog nastupa klub je bio u potpunosti ispunjen, uključujući i galeriju kluba i stepenice koje vode do nje, te je kretanje kroz publiku bilo skoro pa nemoguće. Karakteristično veseo nastup Atheist Rapa nastavio se uz hitove „Ne bi bilo fer“, „Rokvić Radivoje“, „Blue trabant“, i „Wartburg limuzina“. Radule je uz pozdrav bendu Brkovi najavio obradu njihove pesme „Usamljen, oženjen“ čiji je tekst i aranžman izmenjen u duhu benda. Sudeći po rečima Dr. Popa ovaj festival bi mogao da postane tradicionalan, te da se održava i narednih godina. Za kraj njihovog nastupa usledila je dobro poznata „Doktor Pop“ na oduševljenje publike koja je skakala i pevala zajedno sa Popom tokom celog nastupa.

Brkovi
Brkovi

Brkovi su počeli sa „Švaler“, „Nisam ja za tebe“, „Nevjernica“ uz nešto drugačiju i burniju reakciju publike i pojašnjenja pesama raspoloženog Šemsa. Pesmu „Ornela“ su uz karaoke verziju sa razglasa prepustili nekome iz publike, prvi odabrani se slabo snašao pa je ubrzo oteran sa bine. Zamena je ubrzo stigla ali ni on se nije snašao najbolje, za svo to vreme bend je stajao pored ne pružajući mu pomoć u izvođenju. „Znanac“ je naročito dobro ispraćen horskim pevanjem publike, kao i sledeća „Ljepša si od mjeseca“ i „Tolerancija“ koju je Šemso posvetio svom prvom komšiji. Bend je u jednom trenutku svog nastupa zamolio da se pogase svetla i dao priliku publici da za 20 sekundi izvređa koga hoće pa ako treba i njih same, što je većina iskoristila za popularno prozivanje premijera. Koncert su priveli kraju uz „Opasno se drogiram“, „Kurvo prokleta“ i „Srećo laku noć“ pokrivši tako dobar deo diskografije.

Nakon nešto više od 3 sata odličnog punk wellness programa, možemo reći da je mini festival uz solidan zvuk, dobar izbor bendova, te odličnu organizaciju u potpunosti ispunio očekivanja publike koja se odazvala u velikom broju. Verujemo da je to sasvim dovoljno razloga da festival i ubuduće razbija zimsku monotoniju.

Brkovi