-

NaslovnaReportaže"Zeleni talas" Orthodox Celtsa pogodio i Niš

„Zeleni talas“ Orthodox Celtsa pogodio i Niš

Marko Cenić

Funkcija: Novinar

Sebe vidi kao: eminentnog masona u pokušaju

Moto: vreme je novac

Orthodox Celts
Foto: Biserka Jovanović

Najveći „Irci“ među Srbima tradicionalno u sklopu svoje turneje „Saint Patrick’s Day Tour“ obilaze i Niš gde publiku nikada nisu ostavili ravnodušnom, a još jednom su dokazali zašto su baš oni ustvari „vesnici“ proleća, odlične atmosfere i nepresušne energije.

Orthodox CeltsPosle uobičajenog kašnjenja, koje je sastavni deo svakog koncerta, bend se popeo na binu i ne časeći časa, kako je i sam Aca rekao: „Teatralni izlasci u ovom klubu su nemogući, zato rokaj!“, nastup započeo pesmom „St. Patrick Was a Gentleman“, kojom je izazvao zemljotres usled kretanja ushićene publike. Usledili su „Irish Rover“, „Wearing of the green“ i „Star Of The County Down“, za vreme kojih je u prepunom klubu „Juridicum“ nastala jedna ogromna šutka, u kojoj hteli to ili ne hteli ste morali da učestvujete, a tako je ostalo i do kraja.

Posle nekoliko sjajnih numera sastav je počastio znojavu i polugolu masu kratkim predahom uz lagani instrumental „Medley“, taman dovoljno da se baš svo pivo ne prospe već da stigne nešto i da se popije. Pošto se publika dovoljno odmorila ponovo je krenulo rokanje uz „Foggy Dew“, „Far Away“, „What’s Goin’ On“, a kako je i redno, izveden je i novi singl „Save Me„, sa predstojećeg albuma, kao i jedna posebna pesma koja je bila poklon neumornim vatrenim niškim „zelenašima“ premijereno izvedena na turneji i ujedno poslednji put, „A Moment Like The Longest Day„.

Orthodox CeltsAca Seltik je iskoristio priliku da se zahvali i vernim fanovima koji su doputovali čak iz Skoplja, a kojima je inače obezbedio ulaznice što je propraćeno aplauzom. Takođe se i obratio ženskom delu publike uz šalu da nije njih, „morao bi da gleda dlakave polugole, znojave pijandure sve vreme“, nakon čega su se pogasila svetla i začula dobro poznata i svakako jedna od omiljenijih pesama upravo pomenutih pijandura „Drinking Song“, uz pratnju još nekoliko hitova poput „Rocky road to Dublin“, „The Celts Strike Again“, „Mick McGuire“. Grupa je među raznovrsnim pesmama, na iznenađenje prisutnih, svakako pozitivnog, odsvirala pesmu Iron Maidena „Fear of the Dark„, iza koje je usledio bis gde se već Juridicum solidno ispraznio, ali ipak ne dovoljno da električna atmosfera opadne, pa je izgledalo da bi Nišlije mogle tako da nastave do sutra. Na insistiranje svih prisutnih, koji su bili u transu, bend je morao da odsvira čak dva bisa nakon čega se zvanično oprostio sa domaćinima.

Na kraju teško je utvrditi da li je više piva popijeno ili znoja izliveno, ali se zna kad god su Kelti tu da se i jedno i drugo podrazumeva uz uvek energičnu i veselu svirku.

Orthodox Celts