-

Naslovna Reportaže Zelena groznica u Božidarcu - Irish Stew, Scordisci i Slavic Bard

Zelena groznica u Božidarcu – Irish Stew, Scordisci i Slavic Bard

Irish Stew / foto: Branislav Milošević
Irish Stew / foto: Branislav Milošević

Kao i svake godine, sa primicanjem 17. marta i čuvenog dana Svetog Patrika, Beograd polako poprima sve više zelenih tonova. Jedan od tradicionalnijih matrovskih događaja, koncert beogradskog sastava Irish Stew, ni ove godine nije izostao da upotpuni opšte pozitivnu atmosferu koja polako zahvata glavni grad.

U organizaciji Vračar Rocks festivala, već nekoliko godina u nazad Irish Stew je neizostavni gost centra za kulturu Božidarac, a svi ljubitelji irskih ritmova i ove godine dobili su pravu muzičku poslasticu.

Sa blagim kašnjenjem, na binu Božidarca popeli su se momci iz benda Slavic Bard, jednog od mlađih beogradskih sastava koji sviraju obrade poznatih pesama irish punk bendova poput Pogues, Fogging Molly, Dropkick Murphy’s. Publika, okupljena doduše u malom broju na početku koncerta, ubrzo je počela da skače, prateći brze ritmove i održavajući veselu atmosferu.

Scordisci
Scordisci

Ekipu iz Slavic Barda je, posle kraće pauze, na bini zamenio sastav Scordisci, još jedan mladi beogradski bend, koji je svirku nastavio u istom stilu i sa još većom žestinom. Sad već popunjenije prostorije Božidarca odzvanjale su od stihova pesama koje je publika pevala horski, a momci na bini postarali su se da prisutni budu u najboljem mogućem raspoloženju pred nastup hedlajnera večeri.

A onda je, nešto nakon 22h, uz zvuk violine, frule i gitare, počela najglasnija irska žurka. Dugogodišnje iskustvo beogradskog sastava Irish Stew of Sindidun odmah je došlo do izražaja, u kombinaciji sa odličnim scenskim nastupom i autentičnim zvukom koji na odličan način dočarava atmosferu udaljenog “zelenog” ostrva. Publika je već na prve taktove odgovorila ogromnom količinom energije, dok su največi fanovi već uveliko pravili neizostavne šutke na sredini prostorije. Čak ni sujeverjem označen petak 13. nije uspeo da omete pevača Bojana Petrovića i ekipu da naprave odličnu svirku, podižući publiku na noge uz pesme poput “Take me High“, “Lady of new tomorrow” i “Why“.

Irish Stew
Irish Stew

Zavodljivi i veseli tonovi violine, za koje je bila zadužena Ana Milanović, nosili su publiku kroz listu hitova, a prisutni u prostorijama kluba, najčešće obojeni u zeleno-bele boje fudbalskog kluba Celtic, pravili su fenomenalnu atmosferu. Naravno, neizostavne su bile i irske zastave, koje su se viorile prostorijom, a nijedna prava irska svirka ne bi bila potpuna bez većih kolicina piva koje se točilo dok istog nije ponestalo.

Zadovoljna publika je i nakon sat i po svirke odbijala da dozvoli bendu označavanje fajronta, te je predviđeni termin koncerta dobrano probijen, sve dok bend nije odsvirao možda i najbolju pesmu iz svog repertoara – baladu “Back home in Darry“, kojom je i zvanično označen kraj.

Irish StewBeogradska publika imala je priliku da okusi delić odlične atmosfere koju isrka muzika nosi sa sobom, a sinoćni koncert bio je i savršena uvertira za nedelju irske kulture, nedelju koja će biti obojena zelenim bojama i svoj vrhunac dosegnuti 17. marta sa proslavom dana Svetog Patrika. No, irish night u organizaciji Vračar Rocks festivala, dokazao je da ne moramo da čekamo samo ovaj dan u godini da bismo uživali u ovoj veseloj i pozitivnoj muzici.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Irish Stew