-

Završena Nisomnia; Dok7 osvojili „Vedu“

04

Prethodne tri hladne noći rovovi niške Tvrđave obilovali su pop i rok zvukom sa Nisomnia festivala. Dok su prve dve večeri bile rezervisane za elektro i alternativni pop-rok zvuk bendova poput „Tesla Boy“, „Goribor“ i „Darkwood Dub“, završno veče proteklo je u znaku nešto tvrđeg roka, kako i priliči „Čupinom rok memorijalu – Najvažnije je biti zdrav“.

Na samom startu Nisomnije, pred svega 10ak ljudi, prvi se predstavio lokalni duo „Margita je mrtva„. Ali su zato gosti iz Beograda, „SevdahBaby„, nastupili pred znatno brojnijom publikom. Bitovi koji pozivaju na „sevdah“ oduševili su jedan deo publike, dok je drugi deo bio poprilično nezainteresovan za njihov set. Gosti iz Rusije, elektro-pop „Tesla Boy“ sa interesantnim frizurama i retro prizvukom 80ih imali su odličan scenski nastup i ugrejali masu te večeri. Živa svirka završena je sjajnim izvođenjem niškog benda „Plasma„. Usledili su di-džejevi „Utah Jazz“ i „Shinny D“.

Druge večeri bilo je malo manje „elektronike“, pa su se prvi predstavili Nišlije – „Sizife, Daj Kamen„. Sledeći su bili džezeri sa dosta rok elemenata, „Eyot„. Šteta je što su prva dva, lokalna, benda svirala pred malobrojnom publikom koja je u većem broju počela da se okuplja tek za naredni bend. Odlični ST i njegov „Goribor“ napravili su pravi haos u publici, a situacija je kulminirala kada se posle više godina nesviranja u Nišu pojavio beogradski bend „Darkwood Dub„. Vuča i ekipa pokazači su zašto su koncertno najaktivniji bend u zemlji. Veče su polako priveli kraju veseli „Svi na Pod“ da bi do ranih jutarnjih časova Candy Darlings i Gentlemen…NOT puštali muziku.

Poslednje večeri festivala održan je „Čupin Memorijal“ na kome su se takmičila tri niška demo benda – svojevrsna pop-metal opera „Egregor„, moderni alternativni pop-rokeri sa duhom 90ih „Ego“ i kalifornijski pank rokeri Dok7 koji su i odneli pobedu, mikrofon „Veda“. U revijalnom delu festivala nastupili su „Mudd Stone„, prošlogodišnji pobednici „Brm Brm„, mlada zvezda Mateja Jezdić sa Galijinim obradama, ponovo okupljeni „Gospodin Pinokio„, beogradski rokeri „Etar“ i Tanja Jovićević sa bendom „Ritch Bitch„. Tanja je ovom prilikom izvela hitove „Par godina za nas“, „Ljuljaj me nežno“, „Osloni se na mene“, „Papa Got A Brand New Bag“, „I Feel Good“, „Thriller“, „Billie Jean“ i za kraj, po tradiciji memorijala „Knockin’ On Heavens Door“.

Generalni utisak sa festivala je zadovoljavajući. Odlično ozvučenje, velika bina i solidan izbor izvođača. Posećenost bi verovatno bila i veća da nije bilo poklapanja sa drugim festivalom u gradu. Lepo je bilo videti da je Nisomnia oživela posle nekoliko godina tokom kojih je jedva opstajala.

Foto: Ivana I. Božić