-

Završen Taksirat: Od hip-hopa do elektronike

 Tanya StephensDošao je i završio se 14. kultni skopski festival Taksirat, koji se i ove godine uobičajeno održao na Skopskom sajmu.

U svojoj tinejdžerskoj godini, festival koji je godinama okupljao jednu strukturu fanova, ove godine je pokazao da tiho otvara svoja vrata za novu generaciju muzičkih sledbenika. Nekad je bio više povezan sa rok izrazom, a ove godine smo dobili miks skoro svega i svačega na bini. Bilo je roka, hip-hopa, veselih južnoameričkih ritmova, hardkora, kao i već prepoznatljivih kombinacija etno zvuka pomešanog sa elektronskom muzikom.

Na bini se popela Tanya Stephens, koja na žalost zbog tajminga još nije imala dosta publike da čuje njen rege nastup. Nakon nje došli su darkerski nastrojeni, muzičko agresivni Skindred, koji su inspirisali publiku na popularne šutke u centru hale. Teški hardkor zvuk je nakon toga ustupio mesto legendarnom makedonskom hip-hop sastavu Čista okolina (Чиста околина) čiji je nastup, prvi put nakon 11 godina, publika jedva čekala. Videlo se da je publika željna njihovih ritmova i da Čista okolina ima šta još pokazati.

Nakon toga, skok do južno-američkih voda i takozvanih pank-buntovnika Che Sudaka, koji su u stilu Manu Chao-a, podigli atmosferu u hali toliko da se činilo da su napolju sunce i plaža. 50 minuta nastupa, pa mala pauza i na scenu su onda došli poznati gosti iz Srbije, Van Gogh, koji su se toliko odomaćili da, kao što se priča, bubnjar postaje i makedonski zet. Narocito ženski deo publike bio je srećan što ih opet vidi na sceni.

Pozitivno iznenađenje za većinu publike bili su Parov Stelar koji su kombinacijom elektro zvuka, atraktivnog ženskog vokala i duvačke sekcije doneli sasvim dobro raspoloženje na festival. Njihov ska, džez, soul, sving izraz bio je sasvim dobro prihvaćen kod publike koja ih je zvala i na bis. Ali, sve je išlo redom, pa je kraj večeri označio makedonski didžej i redovni gost na festivalu, Kiril Džajkovski koji je opet doneo kombinaciju etno i elektronske muzike.

Sledeće godine Taksirat slavi jubile od 15 godina. Ostaje se videti šta će nam organizatori specijalno pripremiti.

Ostatak fotografija pogledajte u našoj GALERIJI.